Отидете към основна версия

4 446 15

Ново 20: IEA иска собствениците на SUV-та да плащат повече

  • suv-
  • кросоувъри-
  • еко норми-
  • данъци и такси

Според Международната агенция по енергетика този вид автомобили забавя напредъка, постигнат от електрификацията

Международната агенция по енергетика (IEA - International Energy Agency) е автономен международен орган в рамките на Организацията за икономическо сътрудничества и развитие. Сега, по нейно предложение, ще се вземе решение за намаляване на производството на автомобили от т.нар. класове SUV и кросоувъри.

Според агенцията този вид превозни средства, които са едни от най-популярните в световен мащаб, а в Европа вече са над 50% от продажбите на автомобили, са заплаха за екологията на планетата. Според експертите на IEA, тези автомобили консумират твърде много енергия и оставят твърде голям отпечатък върху околната среда.

Организацията смята, че те отделят 20% повече въглероден двуокис от леките автомобили

Експертите отдават това на по-голямата им обща маса и на повишеното въздушно съпротивление заради размерите и формата им. Според специалистите от организацията именно SUV-тата са причина за забавяне на напредъка , постигнат от електрификацията на автомобилите.

От IEA настояват автомобилните производители и властите в отделните страни да предприемат мерки за тяхното ограничаване. Първоначалните предложени такива са по-висок данък и по-големи такси за паркиране в градовете. Първата реална такава мярка вече се случи в Париж.

Във френската столица "джиповете", заради по-високото си тегло и по-големите си размери вече плащат значително по-високи такси за паркиране. Проблемът с т.нар. "джипове" обаче не е еднакъв навсякъде. Зад Океана например, този вид автомобили са много по-големи и много по-тежки, а сравнени с леките коли на ток, европейските SUV-та са много по-леки.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 24 гласа.

Свързани новини