Last news in Fakti

8 Февруари, 2024 09:45 1 940 11

В Европа кросоувърите вече представляват повече от половината от всички продажби

  • кросоувъри-
  • продажби-
  • европа-
  • сащ-
  • нови автомобили
В Европа кросоувърите вече представляват повече от половината от всички продажби - 1

През 2023 г. популярността на кросоувърите и SUV-тата сред европейците се е увеличила с 19% спрямо предходната 2022 г. Така делът им на първичния европейски автомобилен пазар вече достига 51%. Останалите 49% формират нови автомобили от всички останали сегменти общо.

Електрическият кросоувър Tesla Model Y стана най-популярният автомобил в света през 2023 г. В Европа продажбите на модела са се увеличили с 85% за годината. Най-голям ръст в продажбите е демонстриран от премиум SUV-тата. Те са избрани от 843 939 шофьори, което е с 31% повече от 2022 г.

Но това не означава, че европейските улици са пълни изключително с кросоувъри и SUV-та. 4.1 милиона европейци са предпочели малки компактни коли.

В САЩ картината е малко по-различна. Въпреки факта, че продажбите на кросоувъри и SUV автомобили растат, американците все още предпочитат пълноразмерни пикапи. Лидер на американския пазар от десетилетия остава Ford F-Series. През 2023 г. тази кола отново запазва позицията си със 750 789 продажби - с 14,8% повече от предходната година.

Chevrolet Silverado се нарежда на второ място в класацията за популярност на "американците" с 555 148 продажби. Неговият трети най-популярен конкурент, Ram, има 444 936 продажби. Четвърто място вече е за кросоувър - Toyota RAV4 с 434 943 продажби. Петата позиция е да Tesla Model Y - приблизително 403 987 броя.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 крос бибитки

    5 8 Отговор
    абе просто е по удобно
  • 2 Ха ха

    8 8 Отговор
    Нормално,Европа е пълна с хора с все по подчертан умствен дефицит!
  • 3 Иван Вазов

    5 4 Отговор
    В САЩ карат предимно СЕДАНИ и това може да се види дори в този момент он лайн на камерите на щатските магистрали.
    Пикапи може да има по селата, но няма как да са "предпочитани" от обикновения среден американец.
    Що се отнася до Европа, тук хората нямат избор. И все повече няма да имат.
  • 4 БеГемот

    4 7 Отговор
    Големите коли трябва да се облагат със специален екологичен данък...освен повече гориво което харчат в тях се влагат и повече ресурси и енергия за построяването им...не е лошо да се въведе и малка такса комплексар за да се попълват и здравните фондове...

    Коментиран от #5

  • 5 веган

    6 4 Отговор

    До коментар #4 от "БеГемот":

    Като спомена здравните фондове, дебелаците трябва да плащат 10 пъти по-високи здравни осигуровки, защото те са най-болнавите и 99%от ресурса на фондовете се разходва по тях. После да са пияндетата и пушачите. За веганите пък трябва да е безплатно, както е паркирането на електрическите коли в зелената зона.

    Коментиран от #6, #10

  • 6 Аааааа

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "веган":

    Ако "утре" обявят колко полезна била тревата, ще се напълнят полетата с Говегани.

    А обяснението за увеличените продажби на СУВ е просто и ясно: СУВ предлага много по-добра позиция на водача (видимост, усещане за сигурност), както и удобство при качване/слизане. Не на последно място е и проходимостта.
    Да, по отношение на тонажът варират от 1.3т-3.0т., но същото важи и за седаните. Тъй чи......почни да мислиш, яж месо.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Име

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Аааааа":

    Колко по-добра видимост имате когато шофирате suv?! Никаква! Колкото по-високо, толкова повече имате лашкане в купето! Предимство с проходимостта единствено ако е със задвижване на 4-те колела(а те повечето не са). Остана Ви единствено по-удобното качване и слизане(което е спорно).
  • 10 Будител

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "веган":

    Веганството е утопия
    ...няма нормални вегани...доказано е на 100%....
  • 11 Китин от Китен

    0 0 Отговор
    Европейците са все по-рекологично мислещи, все по- загрижени за природата и все повече качени на излишно големи и замърсяващи автомобили.
    Забавно е с правилно мислещите хора на планетата, забавно ;)