Отидете към основна версия

39 768 35

Империята отвръща на удара: Китай подготвя 25-процентно мито върху вноса на автомобили

  • премиум автомобили-
  • bmw-
  • audi-
  • mercedes-
  • китай-
  • мита

Китай даде да се разбере, че е готова да наложи мито до 25% върху вносните автомобили. Засега се предвижда мярка за автомобили, оборудвани с двигатели с работен обем от над 2.5 литра, като това е само началото на отговора на Поднебесната империя във връзка с ограниченията върху износа на китайски автомобили за САЩ и ЕС. Информацията е на агенция Bloomberg, като се позовава на изявление на Търговската камара на Китай към ЕС.

Предупреждението за възможно повишаване на митата дойде преди обявяването на резултатите от европейско разследване на китайските субсидии за производството на електрически автомобили. Окончателно решение от Китай се очаква в началото на юни, а до месец ЕС може да повиши митата върху китайските електрически автомобили. Явно крайното решение ще зависи от това на Европейския съюз.

Ще припомним, че в средата на май САЩ вече повишиха митата върху редица китайски стоки, включително с над 100 % за електрическите автомобили. Евентуално повишаване на митата от Китай ще засегне европейските производители на автомобили, като най-потърпевши ще са основно германските премиум марки Mercedes-Benz, BMW и Audi, както и болшинството автомобилни компании от САЩ и японската Toyota.

По-голямата част от вноса на автомобили в Китай е от т.нар. луксозен сегмент, доминиран от автомобили с мощни двигатели. Миналата година Китай е внесъл 250 000 такива коли. Това са предимно автомобили от марките Porsche, Audi, Range Rover, Mercedes, BMW и Lexus. В резултат на тази заплаха, акциите на европейските автомобилни производители, които ще бъдат най-засегнати от потенциалното мито, вече паднаха с повече от 2%.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 114 гласа.

Свързани новини