Отидете към основна версия

37 614 23

Тест на многофункционалната Kia Carens

  • kia-
  • carens-
  • тест

Малко са вановете в света, които напълно удовлетворят всички изисквания на предпочитащите подобни превозни средства, въпреки че тези возила се водят многофункционални. В повечето случаи минивановете са направени така, че да са предимно практични и просторни, а понятия като екстериорен дизайн, вътрешно оформление и динамика са оставени на заден план. Сега корейците от Kia излизат на българския пазар с едно предложение, което се опитва да опровергае написаното по-горе. Дали новият Carens ще успее, ще покаже само времето. Екипът ни обаче не пропусна шанса да направи обстоен тест драйв на новата Kia Carens. Ето и първоначалните ни впечатления.

Екстериор

Автомобилът притежава стилен дизайн, като в него обаче умело са интерпретирани спортни нотки. Прекалено авангардните решения, с каквито изобилстват алтернативите от PSA, тук съвсем умишлено са избегнати. Видно е, че и този път дизайнерът Петер Шрайер и неговият екип са си свършили работата и са създали един миниван с подчертан динамичен облик, който ще допадне на много от хората, които харесват немските многофункционални автомобили. В заключение обаче ще отбележим, че въпреки че компактните миниванове поставят стилистите в доста тесни рамки заради габаритите, външният вид на Carens е впечатляващ. Все пак това е въпрос на вкус и всеки сам може да прецени от снимките дали му харесва новата многофункционалната Kia.

Интериор

В последните модели на Kia качеството на използваните интериорни материали, а и това на самата сглобка е силно завишено. Това с пълна сила важи и за новия Carens. Използваните материали са първокласни, седалките са ергономични и с добре изразена странична поддръжка. Уредите на арматурното табло са компилация от аналогови циферблати и електронни дисплеи, като се характеризират не с авангардни и нетрадиционни решения, а с информативност и класическо съвременно излъчване. Що се отнася до втория и трети ред седалки, там е наблегнато на функционалността. Третият ред седалки лесно може да бъде сгънат до ниво на равен под в багажното отделение, а конструкцията на втория ред е решена не като обща конфигурация, а като организация с три отделни седалки, също с възможност за прибиране в пода. Така товарното и пътническото пространство може да бъде конфигурирано според конкретните нужди. Един от малкото недостатъци по отношение на салона се открива в прекалено дебелите колонки на ветроупорното стъкло, които затрудняват донякъде видимостта, особено при ляв завой. Като цяло обаче можем да заключим, че салонът е качествен, функционален и същевременно стилен.

Двигател и ходови характеристики

На нашия пазар моделът се предлага с два бензинови и с един дизелов двигател с две мощностни характеристики. Най-удачният вариант според нас е по-мощната дизелова версия. Тя разполага с 1.7-литров агрегат със 136 к.с. - напълно достатъчна мощност за приличната динамика на автомобил от подобен клас. Моделът предлага и доста интересни екстри, включени в по-високите нива на оборудване. Впечатление ни направи отличната автоматизирана система за успоредно паркиране, ефектната мултимедия с голям сензорен екран, както и различните настройки на твърдостта на волана. Иначе возията може да се определи по-скоро като твърда, но това е за сметка на отличната за подобен род коли стабилност. Минусът, който открихме, е свързан с механичната шестстепенна скоростна кутия. По-конкретно става дума за превключването от първа на втора предавка. Оборотите бързо падат и се губи мощност. Изисква се време, за да може мотора да "набере" обороти, да включи турбото и да поеме отново. Всичко останало, свързано с основните възли и агрегати, е без забележки. Разходът, който сочеше борд компютърът след 700 километров смесен пробег (градско/извънградско), бе 6.9 литра на 100 километра. Заводските данни са 6.1 л/100 км. Предвид габаритите на колата и нейното тегло, можем да кажем, че дизеловият Carens определено е икономичен, като това не се отразява на динамиката на автомобила.

Цена

Предвид алтернативите на нашия пазар и качествата, които предлага новата Kia Carens, може да се каже, че цените са атрактивни. Трябва да се има предвид и че автомобилът е седемместен. Базовата цена стартира от 35 880 лв., а предвид двигателите и нивото на оборудване достига до 57 000. Ето и подробната ценова листа на новата Kia Carens.

Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.

Свързани новини

  • Тест и БГ цени на новата Kia Soul

    Повечето млади хора се увличат по различни модни течения, но в крайна сметка следват определени стереотипи и не се отличават от тълпата. Ако сте от ...
    07.05.2014
    27 686
    10