Last news in Fakti

7 Май, 2014 09:11 27 639 10

Тест и БГ цени на новата Kia Soul

  • kia-
  • soul-
  • тест
Тест и БГ цени на новата Kia Soul - 1

Повечето млади хора се увличат по различни модни течения, но в крайна сметка следват определени стереотипи и не се отличават от тълпата. Ако сте от феновете на облекло тип кецове, изтъркани дънки и суичър, колата ви също трябва да е различна. От доста време насам марките, които се определят като "fashion" градски возила, са MINI, Smart и FIAT 500. Наскоро един модел на Nissan, наречен Juke преобърна представите за различен градски автомобил и бързо настига гореспоменатите законодатели в сегмента.

Сега обаче корейците от Kia също вадят на пазара едно нестандартно возило, което има претенции да се намести сред нетрадиционните младежки коли. Става дума за модела Soul, чието първо поколение не успя да се утвърди на пазара в Европа, но сега на ход е втората генерация, разработена под зоркия поглед на доказалия се шеф дизайнер Петер Шрайер. От пръв поглед се вижда, че новата Kia е далеч по-атрактивна от предшественика си. Моделът вече се продава у нас, а екипът ни имаше възможността първи да направи обстоен тест.

Екстериор

Умелите корекции, които нанася екипът на Шрайер, правят така, че колата да наподобява предшественика, но в същото време да е далеч по-авангардна, динамично изгледаща и същевременно стилна. Модерната визия е подчертана от новите фарове, далеч по-агресивната радиаторна решетка и от контрастния въздухозаборник в предната броня. Иначе пропорциите на каросерията са почти незабележимо изменени. Новият Soul е по-дълъг, по-широк и по-нисък съответно с 35, 15 и 5 мм. Междуосието пък е нараснало с 20 мм. Като цяло формите са запазени, но чрез прецизни козметични операции визията определено е далеч по-атрактивна.

Интериор

Първото поколение на модела предизвика много противоречия. Критиките бяха насочени към яркия контраст между заоблени и изключително остри форми, както и към ниското качество на използваните материали. Сега корейците са си взели бележка и интериорът е станал определено стилен и значително по-качествен. Материалите в купето, както и самата сглобка са на далеч по-високо ниво. Стилистиката в салона е малко по-консервативна, дизайнът е изчистен, а информативността на уредите е повишена. Последните са компилация от аналогови циферблати и електронни дисплеи, мултимедийната система е значително по-качествена, а ергономията на бутоните за управление на системите от волана е подобрена. Седалките предлагат оптимална странична поддръжка, ергономични и достатъчно комфортни са предвид класа, в който се позиционира Soul. Отзад мястото също е просторно, а багажното отделение не е голямо, но е функционално и добре организирано. Като цяло интериорът е изчистен, стилен и същевременно модерен.

Двигател и ходови характеристики

Автомобилът се продава у нас с два двигателя - един бензинов и един дизелов. И двата мотора предлагат добра динамика, но по-икономичният естествено е дизеловият. Мощността на бензиновия мотор е 132 к.с., а на дизела - 128. По-добрият въртящ момент обаче прави дизеловата алтернатива по-удачна за подобен род возила. Возията е по-скоро твърда, но в никакъв случай не е некомфортна. При завои, които се взимат на висока скорост, кренът е минимален, а воланът е информативен. Той има три режима на действие (комфорт, нормал и спорт), които се превключват само с натискането на един бутон от кормилото. Единственият минимален проблем е липсата на достатъчно мощност преди турбокомпресорът да се включи. Тоест налична е по-голяма турбо дупка. Всички останали възли и агрегати работят без забележки.

Цена

Трудно е да се намери пряка алтернатива на Soul. Както вече стана ясно моделът има претенции да се намеси при т.нар. "fashion" автомобили като MINI и Nissan Juke. Предвид това, както и на фона на базовото оборудване на модела, цената може да бъде определена като атрактивна. Ако сте млад човек с активен начин на живот и вкус към атрактивното, определено трябва да обърнете внимание на новата Kia Soul. Колко ще ви струва това, можете да видите в ценовата листа на модела.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 skier

    4 7 Отговор
    Много радва тази количка, а и цените са и прилични и наистина е различна от конфекцията, която ни залива напоследък.
  • 2 ярослав станчев

    5 3 Отговор
    А стига бе.Започва от 30 и свършва на 50 бона.И това са цени за Киа. Не било конфекция,е точно Киа ли не е конфекция?
  • 3 ярослав станчев

    3 3 Отговор
    И на тази тухла единичка,моторчето и е по-малко от акумулаторчето.
  • 4 Виктор Христов

    4 1 Отговор
    Дизела CRDi е на VM италиански
  • 5 Славчо Димитров

    3 4 Отговор
    Според мен колата е отлична и това, че започва от 30 к е супер. Ти от колко искаш да започва от 5 к ли? И аз ама няма как. Работи повече.

    Коментиран от #6, #7

  • 6 Нема Бира

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Славчо Димитров":

    На живо кубчето изглежда даже по-добре...
  • 7 Споок Армин

    3 2 Отговор

    До коментар #5 от "Славчо Димитров":

    50000лв ? КО? НЕ!
  • 8 Иван Петров

    3 2 Отговор
    Прилича на Toyota Urban Cruiser, който пък го спряха от производство поради слаб интерес.
  • 9 Симеон Тасев

    1 1 Отговор
  • 10 Нен Нен

    3 1 Отговор
    Супер си е колицата, цените на най-скапаното БМВ 114 започват от 42 хил. лв. но нали не сте виждали такава Киа и веднага започвате да казвате, че била много скъпа и т.н. , защото тази колица с 1.6CRDi е много по-просторна, по-комфортна, по-икономична и по-красива от 114-ката, а да не забравяме, че за 49 000 лв е максималното ниво на оборудване с всички екстри и джаджи, едно 114 с тези екстри би струвало към 65 000 лв, така че не разбирам защо казвате, че е скъпа, може би проблема е във вас .