Отидете към основна версия

9 999 17

Stellantis спира производството на най-продаваните джипове

  • stellantis-
  • jeep-
  • grand cherokee-
  • wrangler

Става дума за моделите Wrangler и Grand Cherokee

Stellantis тихомълком е спрял производството на Jeep Wrangler и Grand Cherokee. Дилърите на американската марка са недоволни от големите запаси от автомобили, значително надвишаващи средните за индустрията. Изданието The Wall Street Journal установява, че Stellantis без много шум е спряла поточните линии на Wrangler и Grand Cherokee, като това естанало в края на август, въпреки че двата модела са от най-продаваните на марката Jeep на вътрешния пазар.

През първата половина на 2024 година продажбите на Stellantis са паднали с 21%, така че възстановяването на групата е от първа необходимости. Паузата на поточните линии се обяснява с „корекции на производството“. В началото на август дилърите в САЩ имат четири месечни запаси от Jeep-ове, което е доста в сравнение със средния показател за индустрията, който е 68 дни.

Анализаторите отдават свръхналичността на автомобили Jeep, Dodge, RAM и Chrysler на високите цени и липсата на промоции или специални оферти. Данните показват, че делът на Stellantis на американския пазар пада през първата половина на годината, печалбите се свиват, а акционерите вече заведоха дела към топ мениджърите за фалшифициране на данни за финансовите перспективи.

Ще припомним, че въпреки сериозните си финансовите проблеми, концернът Stellantis реши да запази всичките си 14 марки, включително нерентабилните. Рискови бяха и продължават да бъдат Maserati, Lancia, DS и Chrysler, но в крайна сметка ръководството реши да не премахва марки от портфолиото си. Китайски бизнесмени, които се интересуваха от тези марки, също бяха отхвърлени.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 15 гласа.

Свързани новини