Отидете към основна версия

884 4

Най-редкият и скъп Jaguar в историята се продава за 13 милиона евро

  • jaguar-
  • суперкар-
  • търг

Това е един от първите суперавтомобили в света

В Лондон RM Sotheby's продава на търг Jaguar XKSS от 1957 година. Организаторите планират да получат до 11 милиона лири стерлинги (13 милиона евро) за спортната кола, за която разказват подробно на сайта на аукционната къща.

Кабриолетът Jaguar XKSS е най-скъпият сериен модел в цялата история на британската марка. Всъщност това е един от първите суперавтомобили в света. XKSS е производствена версия на състезателния Jaguar D-Type.

Освен това колата е триумфирала три пъти в легендарното състезание "24 часа на Льо Ман". Неговият акцент е иновативната за времето си алуминиева монокок каросерия, която впоследствие се превръща в стандарт.

Благодарение на изпозването на лекия метал масата на Jaguar XKSS е само 921 килограма. Кабриолетът е оборудван с 3.4-литров редови шестак с мощност 260 конски сили. Автомобилът е способен да ускори до 100 км/ч за 5.2 сек и да развие 240 км/ч.

Jaguar XKSS е истинска рядкост. Предвидени са 25 такива коли, но в крайна сметка са направени само 16 суперавтомобила, тъй като останалите недовършени коли са унищожени от пожар във фабриката на Jaguar.

Този конкретен XKSS започва живота си като състезателен Jaguar D-Type, но по-късно е превърнат в "цивилна" кола. Спортната кола има много собственици и по различно време се съхранява в колекции във Великобритания, Австралия и Германия.

Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 6 гласа.

Свързани новини