Отидете към основна версия

1 366 2

ЕС ще вземе мерки срещу санкциите, въведени от Русия

  • ес-
  • ек

Брюксел ще подпомогне селските стопани в най-засегнатите страни

Европейският съюз ще обсъди последиците от продоволствените санкции, въведени от Русия. Европейската комисия е насрочила заседание по този повод за 14 август.

Според думите на европейския комисар по въпросите на селското стопанство Дачан Чолош,  фермерският сектор от страните на ЕС е изразил безпокойство след обявените от русия санкции.

Чолош заяви, че в селскостопанската политика на ЕС има нови прецизирани инструменти за подкрепа на европейските производители, напр. Антикризисният резерв на ЕС. Специалният фонд на Съюза, създаден за случаи, когато селскостопанската продукция е невъзможно да бъде продадена по политически причини, съдържа около 400 милиона евро.

Според експертите, от руското продоволствено ембарго ще пострадат най-много европейските селскостопански производители. Санкциите за забрана на вноса на селскостопанска продукция и храни от страните, въвели мерки срещу Русия, щели да засегнат най-вече Полша, Литва, Холандия, Германия и Испания.

По данни на ЕК, през миналата година Полша е експортирала в Русия селскостопанска продукция за 926 млн. евро, Литва - за 912 млн., Нидерландия - за 623 млн., Германия - за 556 млн., а Испания - за 440 млн. евро. Комисията вече е обещала да помогне на полските аграрници с евентуално закупуване на тяхна продукция и финансово доплащане на производителите.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини