Отидете към основна версия

18 449 21

Кремъл: „Южен поток“ вече не е нужен

  • южен поток-
  • газпром-
  • газ-
  • синьо гориво-
  • русия-
  • ес

Газпром гледа на Южен поток като средство за навлизане на ЕС пазара, то министърът на икономическото развитие е заинтересован от минимизиране на загубите по инфраструктурата

Ако Европа продължава да пречи на проекта „Южен поток“, то Русия може въобще да се откаже от него. Газопроводът е нужен преди всичко на Стария континент, за да намали рисковете за транзита през Украйна, уверен е министърът на икономическото развитие Алексей Улюкаев, цитиран от руските медии.

Експертите са съгласни с него: сега за Москва приоритет е Източното направление (Китай), и в условия на криза от Южен поток действително има смисъл да не се строи, защото е губеща инфраструктура.

Русия ще строи газопровода Южен поток ако Европа наистина е заинтересована от намаляване на рисковете за транзита през Украйна, посочи Алексей Улюкаев.

„Ако няма подобен интерес, ние няма да го строим. В този случай рискът за нарушаване на доставките трябва да се носи от този, който се е отказал от тази възможност“, отбеляза Улюкаев.

И ръководителят на Фонда за национална енергийна сигурност Константин Симонов отбеляза, че сега приоритет се явява строителството на газопроводи не в Европа, а в Азия. Симонов посочи, че ако „Газпром“ гледа на Южен поток като средство за навлизане на ЕС пазара, то министърът на икономическото развитие е заинтересован от минимизиране на загубите по инфраструктурата.

За доставките в Европа Русия ще използва „Северен поток“, „Син поток“ и „Ямал-Европа“. Украйна също остава като опция. През страната минава половината от руското синьо гориво за Стария континент.

„Заслужавала ли си да продължаваме да чукаме на затворена врата и да молим Европа да разреши проекта, който е нужен най-вече на самия ЕС?“, риторично попита Симонов. Но в този случай продължава да стои открит проблема за надеждността на транзита през Украйна, след като и ЕС не иска да го гарантира, припомня Симонов.

„Южен поток“ е глобален инфраструктурен проект на „Газпром“ по строителство на енергийно трасе, по което се планира годишно да се доставят в Южна и Централна Европа до 63 млрд куб. м газа.

През най-студените месеци на годината ЕС се нуждае от 450 млрд. куб. м. синьо гориво. 300 млрд. куб.м. се внасят, а 125 млрд. от тях идват от „Газпром“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини