Отидете към основна версия

8 064 3

Франция е спечелила от преструктирането на гръцкия дълг

  • франция-
  • дълг-
  • гърция-
  • испания

Страната е успяла да ограничи съществено кредитната си ескпозиция към Гърция

Снимка: БТА/AP

110-те млрд. евро, които Международният валутен фонд (МВФ) и Еврозоната предоставиха на Гърция през май 2010 г., помогнаха на балканската страна да избегне неизпълнение на задълженията си към тези банки.

През 2010 г. около 40% от общото европейско кредитиране на Гърция идваше от Франция, днес то е едва 0.6%. Италия, която почти нямаше експозиция към Гърция през 2010 г., сега има масивна такава от 39 млрд. евро. От почти нищо през 2009 г., днес Испания има експозиция от около 25 млрд. евро.
Отпуснатото финансиране на Атина, помага на Франция да преструктурира притежаваните гръцки облигации, твърдят експертите Бен Стийл и Дина Уокър в blogs.cfr.org. В резултат на това Франция успя да редуцира общата си гръцка кредитна експозиция – суверенна и банкова – до 8 млрд. евро.

От друга страна днес Испания и Италия са много по-близо до финансовата криза, от колкото би трябвало да бъдат.

Финансови анализатори посочват, че в поведението на страните се отразява вижданията на правителствата. Париж е действал като самостоятелен играч, залагайки че Гърция ще продължи да не изпълнява своите задължения, а Мадрид и Рим са залагали, че ЕЦБ и Еврозоната ще окажат натиск над Атина за реформи. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини