Отидете към основна версия

2 319 0

Заради Турски поток Saipem съкращава 8800 души

  • турски поток-
  • saipem-
  • южен поток

Италианската компания Saipem, която трябваше да изгражда морската част на Южен поток и Турски поток, обяви, че ще съкрати 8 800 души от общо 50 000 служители, съобщава Ройтерс.

Рестриктивната мярка се налага заради двата провалени енергийни проекти и падащите цени на петрола. Съкращаването на 8800 служители ще се извърши на няколко етапа до 2018 г.

В началото на юли дъщерната компания на „Газпром“ South Stream Transport обяви, че е разтрогнала договора си с италианската компания Saipem за строителството на подводната част на газопровода „Турски поток“.

Основната причина беше невъзможността да се постигне споразумение по много въпроси.

Saipem, която е дъщерна компания на държавната петролна компания на Италия Eni SpA, беше главен изпълнител на морската част на Южен поток. Компанията имаше подписани договори за €2,4 млрд. След края на Южен поток през май Saipem беше прехвърлена на алтернативното трасе – Турски поток, но и там не й провървя..

Заради това от италианската компания очакват загуби от 800 млн. евро за 2015 г. Малка утеха е очакваните от Saipem компенсации от „Газпром“ за 300 млн. евро заради разтрогнатия договор за „Южен поток“.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини