Отидете към основна версия

1 645 1

Новак: Не се обсъждат газови проекти с България

  • газпром-
  • новак-
  • газ-
  • южен поток

„Не се обсъждат..” Така лаконично руският министър на енергетиката отговори на въпрос на ТАСС дали се обсъждат енергийни газови проекти с България.

Русия не разглежда вариант за строителство на газоразпределителен център или разклонение от газопровода „Турски поток”, уточни Новак. Той даде да се разбере, че Москва е разочарована от протакането на София по отношение на Южен поток.

Българската страна трябва да обсъжда тези въпроси с Европейската комисия, тъй като заедно те не разрешиха да се изпълни проектът „Южен поток”. В по-голяма степен дори Европейската комисия, отколкото България - България не съумя да защити позицията си, посочи Новак.

Концепцията на българското правителство за изграждане на газов хъб на територията на България беше лансирана от премиера Бойко Борисов в замяна на проваления „Южен поток”. Според него, основните предпоставки за това са стратегическото географско положение на страната, изключително добре развитата газопреносна мрежа с дължина около 2000 км, както и фактът, че 80% от компресорните станции в региона се намират на българска територия.

 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини