Last news in Fakti

19 Ноември, 2015 11:20 2 395 3

Приоритет на ЕС – три газопровода през Балканите

  • турски поток-
  • газпром-
  • проекти-
  • българия-
  • газ-
  • доставка-
  • русия-
  • ес-
  • балкани

Проектите за Централна и Източна Европа могат да бъдат от полза за Газпром

Приоритет на ЕС – три газопровода през Балканите - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейската комисия /ЕК/ обяви като приоритетни три газопровода в Югоизточна и Централна Европа, съобщи руското издание РБК.

Брюксел публикува нов списък с приоритетни инфраструктурни проекти, които оказват пряко влияние върху България.

Този статут (PCI) дава право за привличани на средства от фондовете на ЕС. Независимо от отмяната на проекта за газопровода „Южен поток“ и крайно скептичното отношение на Европа към „Турски поток“, едновременно биват одобрени за PCI три газопровода.

Газопроводът „Eastring“ ще свързва Словакия с България, „Tesla“ - Гърция с Австрия, а освен това се предвижда и разширяване на тръбопровода България – Румъния – Унгария – Австрия.

Проектите могат да бъдат използвани от „Газпром“ за доставка на газ за Балканите от „Турски поток“. Това е един от основните проблеми след отказа от транзит през Украйна.

„Комерсант“ пише, че тези проекти ще позволят на „Газпром“ да реши именно този проблем. Проектите за Централна и Източна Европа могат да бъдат от полза за „Газпром“, посочва още изданието.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Yafa

    0 0 Отговор
    Да само, че по тях пак ще върви руски газ, но през Северен поток, а от транзита ще печели Финландия, а не България.
    И! Оти ги ручахме жабетата - да са добре финландските пенсионери, нашите тънат в разкош /който се изчерпва с лукса да хванат междуградски автобус, за да си вземат лекарствата/.
  • 2 ТК

    0 0 Отговор
    Да имаш избор на доставчик в свободен пазар е най-големия страх на монополистите и техните слуги. По тази ос са сваляни не едно и две правителства осмелили се да се противопоставят на скъпите цени на монополиста.
  • 3 Овчаров

    0 0 Отговор
    До Yafa дето джафа:
    А какво печелеха българските пенсионери до сега като плащахме двойни цени на руснаците - получиха евтино парно ли? След много заклинания за ползите от Южен поток така никой не разбра каква е конкретната "полза от файдата, щом няма келепир" за България, може би ти си видял проекто-договорите ?
    А финландските пенсионери не ги грижи - те могат да си ползват газ от Норвегия без да им се поставят ултиматуми и да бъдат рекетирани от Русия.