Отидете към основна версия

6 335 4

Иран изгражда транспортен коридор през България

  • иран-
  • българия-
  • коридор-
  • транспортен-
  • ивайло московски-
  • сътрудничество

За Иран България е вратата към Европа, заяви иранският министър на пътищата

Снимка: Министерство на транспорта

Иран планира изграждането на транспортен коридор между Европа и Азия.

На среща с иранския министър на пътищата и градоустройството Аббас Ахунди, министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че коридорът ще създаде възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа.

Техеран вижда в лицето на България „партньор“ в амбициозния партньор. Това заяви Ахунди по време на заседание на иранско-българската комисия за икономическо сътрудничество.

„За Иран България е вратата към Европа, докато за нея Иран е врата към Персийския залив и Централна Азия. С този факт ние свързваме нашите надежди за двустранно сътрудничество“, заяви иранският министър, цитиран от ТАСС.

Транспортният коридор ще свързва Иран – Армения – Грузия – България – Гърция, пише „Файненшъл трибюн“.

Междувременно Иран се е обърнала към България с молба да бъде увеличен броят на разрешените за влизане ирански камиони – от 2000 на 5000.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е заявил, че страната ни е готова да си сътрудничи с Иран в икономическите сегменти, включително енергетика, банкиране и телекомуникации.

Сред темите на срещата бе отварянето на банковите системи, както и възможността двете държави да гарантират търговския стокообмен чрез различни платежни инструменти.  Бе уточнен обмен на делегации между Минно-геоложкия университет в България и ирански висши училища, съобщиха от транспортното ведомство.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини