Last news in Fakti

8 Март, 2016 21:06 6 283 4

Иран изгражда транспортен коридор през България

  • иран-
  • българия-
  • коридор-
  • транспортен-
  • ивайло московски-
  • сътрудничество

За Иран България е вратата към Европа, заяви иранският министър на пътищата

Иран изгражда транспортен коридор през България - 1
Снимка: Министерство на транспорта

Иран планира изграждането на транспортен коридор между Европа и Азия.

На среща с иранския министър на пътищата и градоустройството Аббас Ахунди, министърът на транспорта Ивайло Московски заяви, че коридорът ще създаде възможности за ефективни и надеждни товарни превози между държавите от Близкия Изток и Централна и Източна Европа.

Техеран вижда в лицето на България „партньор“ в амбициозния партньор. Това заяви Ахунди по време на заседание на иранско-българската комисия за икономическо сътрудничество.

„За Иран България е вратата към Европа, докато за нея Иран е врата към Персийския залив и Централна Азия. С този факт ние свързваме нашите надежди за двустранно сътрудничество“, заяви иранският министър, цитиран от ТАСС.

Транспортният коридор ще свързва Иран – Армения – Грузия – България – Гърция, пише „Файненшъл трибюн“.

Междувременно Иран се е обърнала към България с молба да бъде увеличен броят на разрешените за влизане ирански камиони – от 2000 на 5000.

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски е заявил, че страната ни е готова да си сътрудничи с Иран в икономическите сегменти, включително енергетика, банкиране и телекомуникации.

Сред темите на срещата бе отварянето на банковите системи, както и възможността двете държави да гарантират търговския стокообмен чрез различни платежни инструменти.  Бе уточнен обмен на делегации между Минно-геоложкия университет в България и ирански висши училища, съобщиха от транспортното ведомство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Чукча

    0 0 Отговор
    Как аджеба този коридор ще стигне до България,през Черно море,или заобикаляйки го.С Гърция имаме обща граница,но не съм чувал да имаме такива с Иран,Армения и Грузия.Много интересно.

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Чукча":

    Има още от соца фериботни връзки до Поти от Бургас , в момента собственост на банката на Цветелина Борислалова , тук става въпрос повече за бюрократични облекчения
  • 3 mediator37

    0 0 Отговор
    При продължаваща война в турски Кюрдистан за ирански камиони е по-безопасно да минават през Черно море с ферибот. Всъщност , покрай бъдещата кюрдска столица Диарбекир, надали изобщо ще може да минават транспортни коридори. Война се води.
  • 4 Анжела

    0 0 Отговор
    Енергомонополистите ще направят всичко по силите си, това да не се случи и да останат незаобиколим фактор. Очаквания от това трасе има както Китай, така и много други по пътя към Европа, на които им е писнало от игрите на голямата мечка.