Отидете към основна версия

2 645 7

"Росатом": Искаме си 620-те млн. евро за АЕЦ „Белене”

  • аец белене-
  • росатом-
  • компенсация

България дължи и 167 000 евро на ден компенсация

"Росатом" очаква от НЕК да заплати на "Атомстройекспорт" компенсацията от 620 млн. евро, присъдена в Женева.

Първият заместник-генерален директор на държавната корпорация "Росатом" Кирил Комаров и министърът на енергетиката ни Теменужка Петкова обсъдиха и актуалните въпроси, свързани с двустранното сътрудничество и в частност с изпълнението на проекта за удължаване на сроковете на експлоатация на 5-и и 6-и блок на българската АЕЦ "Козлодуй", както и с изпълнението на решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева относно проекта АЕЦ "Белене".

По време на разговорите в Москва двете делегации обсъдиха по-нататъшните стъпки по решението на Арбитражния съд към Международната търговска палата в Женева, според което българската Национална електрическа компания трябва да заплати на руския "Атомстройекспорт" компенсация заради спирането на проекта АЕЦ "Белене" в размер на 620 милиона евро. Освен това до пълното погасяване на цялата сума на щетата всеки ден се начислява неустойка в размер на 167 хиляди евро.

Руската страна потвърди, че ще настоява за стриктно изпълнение на решението на Арбитражния съд.

„Росатом“ е готов да обсъди с българските си партньори възможните варианти за разрешаване на ситуацията, в съответствие с интересите на двете страни, но само в контекста на необходимостта от максимално бързо погасяване на дълга от българска страна, отбеляза Кирил Комаров.

Страните  отбелязаха, че са напълно удовлетворени от хода на изпълнението на проекта за удължаване на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с участието на руската компания "Русатом Сървис". На срещата бе подчертано, че руската страна изпълнява всичките си договорни задължения.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини