Last news in Fakti

1 Април, 2016 13:11 3 071 4

Арбитражът май ни осъдил за €600 млн. за Белене

  • аец белене-
  • реактор-
  • арбитраж-
  • присъда
Арбитражът май ни осъдил за €600 млн. за Белене - 1
Снимка: БТА

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че няма официална информация България да е осъдена за 600 милиона евро заради АЕЦ "Белене". Тя коментира информацията на електронното издание "Медиапул", че Международният арбитраж в Париж вече е взел решение по съдебния спор между НЕК и "Атомстройекспрот".

Официалното решение ще е ясно през май, вариант да се избегне плащането е реакторите да бъдат предоставени на Русия за други нейни проекти.

Всички очакваме решението на Арбитража, но няма такава официална информация, която да е постъпила в министерството или в НЕК. Няма решение на Арбитража. Все още не знам колегите от съответната медия откъде са получили тази информация, но такава информация няма. В настоящия момент никой не може да каже какво ще бъде решението на Арбитража. Вие знаете, че и българската страна има свой насрещен иск. Това е едно много сложно дело, един много сложен арбитраж, така че ние се надяваме на справедливо решение от страна на Арбитража.

Финансовият министър Владислав Горанов не знае да има произнасяне от арбитражен съд НЕК да плаща 600 млн. лв. заради АЕЦ „Белене“.

Русия заведе иск за 1 милиард евро в парижкия арбитражен съд, след като България обяви спирането на проекта за строежа на АЕЦ "Белене". Насрещният иск на България е за 110 милиона евро.

Официално нито българската, нито руската страна в процеса искат да коментират случая преди публичното произнасянето на арбитражния съд.

Проектът за строежа на АЕЦ "Белене" бе прекратен с решения на правителството и парламента през февруари 2013 г. с мотив, че липсват пари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 CCCP

    1 0 Отговор
    1 Април :D
  • 2 ОТВОРЕН

    0 2 Отговор
    ОСЪДЕНИ СМЕ И ЩЕ ПЛАЩАМЕ ВСИЧКИ....А БИ ТРЯБВАЛО ДА ПЛАЩА ГЕРБ И БОКО...ЩОТО ТОЙ ГО СПРЯ....АМА ЕДИН ДЕН ЩЕ СЕ ТЕГЛИ ЧЕРТАТА И ЩЕ ДОЙДЕ ВИДОВДЕН.....ЩЕ ПЛАЩА КОЙТО Е ВИНОВЕН.....
    СЕГА МОЖЕ ДА ЛЪЖАТ ХОРАТА....
  • 3 Сънчо

    1 0 Отговор
    А ако го бяха продължили откаде щяхме да намерим 20000000000 Е

    Коментиран от #4

  • 4 999

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Сънчо":

    А от къде са намерени преди 50 години за Козлодуй? САМО ,ЧЕ ТОГАВА НАЧЕЛО НА ДЪРЖАВАТА НЕ Е ИМАЛО ПРЕДАТЕЛИ И КРАДЦИ.И на такива умници като теб никой не им е давал думата.