Отидете към основна версия

1 929 3

Голдман Сакс не е наркокартел

  • голдман сакс-
  • жозе мануел барозу-
  • барозу-
  • ек

Жозе Мануел Барозу обвини ЕК в произвол срещу него

Снимка АП/БТА

Бившият президент на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу в петък направи енергична защита на правото си да работи в американската нанка Голдман Сакс, след като Комисията започна разследване на етичността на неговия ход, съобщи Ройтерс.

Барозу обвини комисията в произвол.

"Защо да нямам право да работя, където аз избера, става въпрос за легитимна институция, която очевидно не е наркокартел", заяви видимо развълнуваният Барозу в първите си публични коментари по случая.

Голдман Сакс назначи Барозу за съветник по въпросите, свързани с Brexit две седмици, след като британците гласуваха да излязат от ЕС.

Много бивши комисари са поели постове в частни фирми. Но представители на ЕС казват, че именно американската банка изигра централна роля в причиняването на финансовата криза през 2008 г., която почти доведе до краха на еврото.

Наследникът на Барозу Жан-Клод Юнкер поиска Комисията да разгледа етичната страна на въпроса по-рано този месец, за да проучи дали Барозу е нарушил изискванията на ЕС.

Барозу нарече претенциите на ЕК "безпочвени и дискриминиращи" срещу него и Голдман Сакс. Той заяви, че не съжалява за решението си и отново отправи нападки срещу онези, които го критикуват.

"Кой определя в кои банки мога да работя? Това е произвол, произтичащ от политически цели", заяви той.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини