Отидете към основна версия

2 749 6

„Газпром“ пак подхваща война с Украйна

  • газпром-
  • газ-
  • синьо гориво

По традиция руският енергиен монополист „Газпром“ подхвана познатата песен, че Европа може да остане на студено заради Украйна.

Президентът на „Газпром експорт“ Александър Медведев заяви, че има висок риск за транзита на руско синьо гориво през Украйна заради малкото газ в подземните хранилища, съобщи в. „Взгляд“.

Това е позната теза на „Газпром“, защото енергийният монополист иска да отреже Украйна като транзитна страна. През последните 6-7 години в началото на зимата Русия плаши Стария континент, че ще остане на студено заради Украйна.

На 24 октомври постоянният представител на Русия при ЕС заяви, че Украйна дори и при мека зима ще бъде принудена да отклонява газ от транзита, а това може да доведе до нова газова криза. Причината е, че Киев не се е запасил със синьо гориво в своите подземни газови хранилища.

На 13 октомври украинският премиер Владимир Гройсман заяви, че родината му има достатъчен запас от газ за зимата. Заместник – президентът на „Нафтогаз Украйна Сергей Перелома заяви, че компанията е гарантирала запаси от 14,7 млрд. куб. газ. От своя страна „Газпром“ репликира, че на Украйна са необходими 17 млрд. куб.м. газ.

Киев вече договори с Европа доставки на газ на по-ниски цени. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини