Отидете към основна версия

2 164 12

Защо Русия и ОПЕК се обичат?

  • опек-
  • русия-
  • нефт-
  • петрол
Снимка: АП/БТА

По-силно от очакваното търсене на петрол в световен план през 2017 г. Това прогнозира в свой доклад Международната агенция по енергетика (MAE).

В същото време през януари добивът на нефт се е свил с 1,5 млн. барела на ден в резултат на постигнатото в края на миналата година споразумение между ОПЕК и Русия.

През последното тримесечие на 2016 г. членовете на ОПЕК са намалили петролните си запаси с 800 000 барела. Това е най-солидният спад от три години насам.

Ако януарските производствени нива се запазят и занапред, намаленото производство в комбинация с добрия растеж на търсенето би трябвало да помогнат за ограничаване на рекордните петролни стокови излишъци през следващите шест месеца с около 600 000 барела на ден, прогнозират от МАЕ.

В същото време обаче производството на петрол от страните извън ОПЕК ще нарасне с 400 000 барела на ден през 2017 г., като само комбинираният растеж на производството в САЩ, Бразилия и Канада може да достигне 750 000 барела на ден.

Световното търсене на петрол ще се увеличи с 1,4 млн. барела на ден, което е със 100 000 барела на ден повече от предишната прогноза на МАЕ.

Поскъпването на "черното злато" обаче изглежда ограничено от опасения, че рязкото увеличаване на американските петролни запаси и респективно на добивите в САЩ може да подкопае усилията на производителите от и извън ОПЕК за стабилизация на цените.

Все пак можем да направим прогноза за 2017 г., че средната цена на петрола за сорта Брент ще се движи около границата от $57 за барел. Договореното съкращаване на производството на ОПЕК и Русия е в подкрепа на петролните цени, но растежът на добивите в Либия, Нигерия и САЩ ще ограничи ценовите печалби. Допълнителен натиск може да се очаква от Иран. Страната вече ясно заяви, че иска да си върне загубените по времето на санкциите свои пазари.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • САЩ и Китай удрят по ОПЕК и Русия

    САЩ и Китай са на път да пратят в историята договореното в края на миналата споразумение между ОПЕК и Русия за намаляване на добивите на петрол, комен ...
    08.02.2017
    5 872
    7