8 Февруари, 2017 14:32 5 844 7

САЩ и Китай удрят по ОПЕК и Русия

  • петрол-
  • опек-
  • бензин-
  • цени
САЩ и Китай удрят по ОПЕК и Русия - 1

САЩ и Китай са на път да пратят в историята договореното в края на миналата споразумение между ОПЕК и Русия за намаляване на добивите на петрол, коментират специализираните издания за енергетика.

Във вторник вечерта Американският институт за петрола излезе с неочаквани данни за ръст с цели 14,2 млн. барела на петролните запаси на САЩ. Анализатори пресмятаха, че повишението ще е с около 2,5 млн. барела. Отчетените 14,2 млн. барела е вторият в историята най-голям седмичен скок, откакто се води статистиката.

Добрите данни бяха подкрепени и от резервите за бензина. Те пък нараснаха с 2,9 млн. барела при очаквания от 1,1 млн. барела.

Китай също нанесе удар по ОПЕК.

Ройтерс наля масло в огъня като съобщи, че търсенето на петрол от Поднебесната империя се е забавил през 2016 г. до 2,5% . Това е най-слабият ръст за последните три години. През 2015 г. бяха отчетени 3,1% и 3,8% през 2014 г.

Всичко това подкопава усилията на производителите от и извън ОПЕК за намаляване на добивите с цел балансиране на пазара между търсене и предлагане и съкращаване на свръхпредлагането. Във вторник цените на петрола паднаха с 1%. В сряда фючърсите на американския лек суров петрол за март се понижават с 1,04% до $51,63 за барел, а априлските фючърси на сорта Брент падат с 0,73% към $54,65 за барел.

Само преди дни администрацията на президента на САЩ Доналд

Тръмп наложи нови санкции на Иран.

Те провокираха спекулации, че това може да се отрази негативно на предлагането на петрол, което също би трябвало да ограничи опитите за по-сериозно понижение на цените на “черното злато“ обратно под $50 за барел.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гоуст

    20 0 Отговор
    Евала да се цакат и да поевтиняват горивата. ОПЕК да го духа.
  • 2 ЛукЯл

    11 6 Отговор
    Уважаеми клиент, уверяваме Ви ,че при регистрирани намаления на световните пазари няма да има реакция в посока понижение на цената.
    Това не важи (реципрочно) при скок, ако има такъв стойността на продаваните горива ще нараства с по 12 стотинки на литър за всеки цент на барел.
    Поздрави от мадъ рашъ

    Коментиран от #6

  • 3 незнайко

    19 11 Отговор
    Какъв е Тръмп, че да налага санкциина ИРАН ? Да не е Господ ? С тези санкции вече се излагат. Като децата са, дай си ми куклите на си ти парцалките. Сега Иран трябва да удвои добива си напук.

    Коментиран от #4

  • 4 Никой

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "незнайко":

    Иран така или иначе почти не изнася за САЩ , а основно в Европа и Азия , така че за петрола повече го касаят европейски санкции , но по-важното е , че Китай току що обяви ,че само за миналата година е удвоил ВЕИ мощностите и до 2020 смята да вложи още 370 милиарда , което е колкото 200-250 ТЕЦ-а като Марица Изток и отделно да продава по 1-1,5 милиона електромобила годишно , а САЩ дотогава ще спре изобщо да внася петрол , та който смята да си купува акции от петролни компании , да си помисли пак
  • 5 Бургас

    11 1 Отговор
    Там е работата,че тук рафинерията се е.ава с българите както си иска! Някоя да е видял тук реално и дръстично понижение на горивата,въпреки ниските пазарни цени на петрола от много месеци насам???
  • 6 кроко

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "ЛукЯл":

    Поздрави не от мадър раша, а от Валентин Златев, приятел на всички правителства!
  • 7 цьжвефдсф

    0 1 Отговор
    Бургас по-голямата част от цената на това което наричаш бензин идва от ддс-та акцизи и задължителни ес данъци.