Отидете към основна версия

4 140 20

„Газпром“ поглъща „Северен поток 2“

  • северен поток 2-
  • газпром-
  • газ-
  • доставки

Руският енергиен монополист увеличава до $1,425 млрд. капитала на проекта

„Газпром“ е взел решение да увеличи уставния капитал на „Северен поток 2“ до $1,425 млрд. Това съобщава РИА Новости.

Инвестицията има за цел да помогне за реализацията на проекта. Това ще позволи на „Газпром“ да получи 100 % от „Северен поток -2“.

Строителството на „Северен поток -2“ среща съпротивата на Украйна и Полша. Целта на трасето е намали значението на транзитните страни при износа на руски газ.

Проектът Северен поток 2 предвижда да бъдат построени две подводни енергийни трасета с общ капацитет 55 млрд. куб метра годишно. Те трябва да свържат Русия и Германия по дъното на Балтийско море, а оттам да се подава газ до Великобритания, Холандия, Франция и Дания, заобикаляйки Украйна. Очаква се да бъде пуснат в експлоатация в края на 2019 година.

Капиталовите разходи се оценяват на €8 млрд., а общата стойност скача до €10 млрд..

Според източници от Брюксел, зависимостта на Германия от руския газ може да скочи от 40 на сто до 50%. Също така, не е ясно дали новото трасе няма да прекъсне целия транзит през Украйна, откъдето сега минават доставките и за България.

В момента има 3 основни маршрута на руския газ до европейските потребители – старият газопровод "Северен поток", "Ямал" и Украинските газови коридори.

Еврокомисията очаква от всички енергийни проекти да отговарят на правилата за обществени поръчки, опазване околната среда и конкуренцията - по т.нар. Трети енергиен пакет. Те се превърнаха в повод за Русия да се откаже от проекта „Южен поток“ през българска територия.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини