Отидете към основна версия

4 625 16

Лошо! Руският газ няма да поевтинее за България

  • газ-
  • газпром-
  • българия-
  • русия

София готви единна позиция за „Газпром“. Искаме от Брюксел да удължи срока за представяне на нашата позиция

Снимка: БТА

В момента няма предпоставки руският газ да поевтинее за България. Все пак държавните дружества в енергетиката - "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и "Български енергиен холдинг", са готови със становището си по предложените ангажименти на "Газпром" по делото с ЕК. Това разкри пред медиите служебният министър на енергетиката Николай Павлов.

Той призна, че

има доста неясноти по тези ангажименти

и по тази причина дружествата са подготвили въпроси, които ще бъдат изпратени на ЕК най-късно до края на днешния работен ден. Чакаме отговор и ако не получим в срок необходимата информация, ще поискаме удължаване на срока, защото информацията не е достатъчна, посочи министърът.

Енергийният министър Николай Павлов направи изявленията след участието си в срещата, инициирана от премиера Огнян Гердижков с ГЕРБ, начело с нейния лидер Бойко Борисов, на която Министерството е информирало за становището на държавните дружества в енергетиката по предложените ангажименти на "Газпром" по делото с ЕК.

На 13 март ЕК прикани всички заинтересовани страни да предоставят

в срок от 7 седмици становища относно представените от "Газпром" ангажименти. В тази връзка министърът посочи, че срокът 4 май не е преклузивен.

Енергийният министър отбеляза, че предложените ангажименти от страна на "Газпром" в частност са факт по договорите на "Булгаргаз", "Булгартрансгаз" и Българският енергиен холдинг. Приемаме ги за позитивни, но искаме да бъдат разширени, за да може да бъде защитен интересът на дружествата и на държавата, заяви министърът. Сред тях той посочи това, че българската страна в лицето на "Булгаргаз" няма забрана за износ на природен газ. Бившият енергиен министър Делян Добрев отбеляза, че страната ни подкрепя и в договорите на други държава да няма забрана за реекспорт. Другите два пункта се отнасят до междусистемната свързаност и до отказа от претенции към български контрагенти по отношение на "Южен поток", което, с подписването на окончателното инвестиционно решение, България е решила през 2012 г, отбеляза министърът.

В отговор на въпрос служебният министър посочи, че

за да се стигне до договаряне на нова цена на синьото гориво са необходими поредица от стъпки,

а Делян Добрев изтъкна, че в сегашната процедура се говори за клаузи в договорите, а не за нови цени. Ако има нови преговори, те ще бъдат на по-късен етап, допълни Добрев.

Служебният министър на енергетиката информира, че ще инициира изслушване и дебат в НС, което се очаква да стане до края на седмицата. Това според министъра се налага, защото за изготвяне на национална позиция е нужно всички парламентарни групи да бъдат запознати и да има общо становище. Бившият енергиен министър Теменужка Петкова също отбеляза важността на консолидиринето около единната позиция на България по темата. Тя посочи, че страната е важно да запази позицията на България като транзитен център и максимално да се защитят интересите ни чрез възможността за последващи преговори с "Газпром" и предоговаряне на по-добри условия и цени, свързани с доставката на природен газ.

Това е една тема, която касае абсолютно всички и тема, която по никакъв начин не трябва да се политизира от политическите партии, защото тук става въпрос за национални интереси, става въпрос за национална сигурност. Това каза депутатът от ГЕРБ Теменужка Петкова. Тя припомни, че трябва да сме обединени и единни в позицията си, имайки в предвид и това, че съвсем скоро ЕК ще излезе с решение, свързано с делото,

което се води срещу „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и БЕХ във връзка със сигнала,

депозиран през 2011 година по отношение претенции за нарушение на монополно положение от страна на трите държавни дружества.

"Колегите ни увериха, че са направили проучване, свързано със срока и не е на лице риск България да загуби своето право и в последствие да добавя и да допълва своето становище", допълни още Петкова.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини