Last news in Fakti

27 Април, 2017 16:22 3 572 0

„Газпром“ реже транзита през България?

  • газпром
„Газпром“ реже транзита през България? - 1

Газпром е предложил промяна на входната точка на газа за България. Това разкри служебният министър на енергетиката Николай Павлов. Той направи отчет на ресорното си министерство.

В предложението от „Газпром“ по делото, водено от Европейската комисия (ЕК) за злоупотреба с господстващо положение на пазара в Централна и Източна Европа, е записана промяна на входната точка на газа за България.

В същото време не е посочено при такъв вариант откъде ще идва газът за страната ни и какви ще бъдат транзитните такси.

В допълнение промяната на входната точка може да означава и че България ще загуби ролята си на транзитна държава на Балканите.

Николай Павлов отчете работата си като служебен министър през последните три месеца отбеляза, че е встъпил в длъжност в момент, когато България е преживявала най-тежката си зима за последните 20 години. Електроенергийната система се справи успешно с нарасналото потребление през зимните месеци, подчерта министър Павлов.

Той отчете и по-добро финансово състояние на повечето енергийни дружества през първото тримесечие на 2017 спрямо същия период на миналата година.

"За първото тримесечие НЕК има печалба от 120 млн. лв., АЕЦ "Козлодуй" - 54 млн. лв., ТЕЦ Марица-изток 2 - 5 млн. лв. печалба, след като за миналата година е била на загуба с 9 млн. Лв., ЕСО - 6 млн. лв. Имаме подобрено финансово състояние на тези 4 дружества - 84 млн.лв. По сметките на БЕХ като цяло имаме 130 млн. лв.", отчете енергийният министър.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА