Отидете към основна версия

2 072 11

Меркел ликвидира безработицата

  • работа-
  • германия-
  • еврозона-
  • меркел
Снимка: Shutterstock

„Пълна заетост” обеща германският канцлер Ангела Меркел в случай, че спечели изборите на 24 септември. „Планираме да съкратим броя на безработните до 2025 г. от 5.5% до 3%, което би означавало осигуряване на пълна заетост”, заяви Меркел, като отново припомни, че темата за заетостта и работните места заема централно място във водената от нея вътрешна политика.

Междувременно излязоха данните за нивото на безработицата в еврозоната през месец май. Средно тя е била 9.3%, което е най-ниското ниво от 2009 г. насам. Спрямо предходният месец броят на безработните е намалял с 5000 души.

Спадът на безработните е спомогнало да се повишат потребителските разходи, което от своя страна е довело до ръст в БВП на глава от населението в еврозоната от 0.6%. За сравнение, икономиката на Великобритания е нараснала едва с 0.2% ,докато тази на САЩ се е увеличила с 0.45%.

Към момента в еврозоната работят 15 милиона души, като Германия има най-ниско ниско равнище на безработни – едва 3.9%, което е рекорд от времето на обединението на ФРГ и ГДР. Най-висок процент на безработица се наблюдава в съседна Гърция – 22%.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини