Отидете към основна версия

7 620 10

България може да срине цената на биткойн

  • биткойн-
  • българия-
  • валута-
  • цена
Снимка: Shutterstock

Появилата се преди дни информация, че България притежава над 210 000 биткойна, които са били конфискувани през месец май при спецоперация, може да се отрази негативно върху стойността на виртуалната валута. Към момента на конфискацията цената на биткойните е била 400 млн. EUR. Днес тя вече е 3.3 млрд. EUR. Това е сума, с която българската държава може да погаси близо 20% от държавния си дълг. За да го направи, обаче първо трябва да продаде биткойните. Според специалисти именно тук е проблемът. В случай, че държавата ни пусне наведнъж огромната сума, цената може да спадне драстично, предупреждава Business Insider.

Какво възнамерява да направи българската държава с биткойните все още остава загадка. Също така няма отговор и на въпроса дали тя притежава паролите, които са нужни, за да бъде продадена криптовалутата. Третото препятствие е юридическо. Дефакто докато не приключи разследването биткойните не са собственост на българската държава.

Случващото се с виртуалната валута у нас не е първия такъв случай. Подобен е имало и през 2013 г., припомня германското издание Die Welt. Тогава ФБР е конфискувало 170 000 биткойна. Те са били разпродадени, но тогава цената е била минимална. За периода 2014-2016 гг. ФБР продава 124 000 биткойна. Загубата, ако се изчислява към днешния курс, е 1.5 млрд. USD.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини