Отидете към основна версия

2 715 7

Вливат 30 млрд. USD в иракската икономика (СНИМКИ)

  • ирак-
  • инвестиции-
  • възстановяване
Снимки: АР/БТА

Възстановяването на Ирак беше обсъдено на тридневна конференция проведена в Кувейт. Седемдесет и шест държави, 107 неправителствени организации, 51 фонда и над 1000 представители на бизнеса обсъждаха по какъв начин могат да участват във възстановяването на икономиката и най-вече инфраструктурата на Ирак. През трите дни на мероприятието са сключени договори на обща стойност 30 млрд. USD, съобщи министърът на външните работи на Ирак шейх Сабах ал Халед ал Хамад ас Сабах. За цялостното възстановяване на инфраструктурата са нужни близо 100 млрд. USD.

Сред по-атрактивните обекти за възстановяване са летището в Мосул. Съществуват обаче и проекти за изграждане на напълно нови съоръжения. Те целят стабилизиране на икономиката и намаляване зависимостта на страната от петрола.

Основната причина именно сега да започва процесът на възстановяване на държавата, която в продължение на 20 години беше опустошена, е че през декември 2017 г. тя официално обяви победа над Ислямска държава. Последната беше завзела близо 30% от територията на Ирак след 2014 г.

По отношение на държавите, които решиха да инвестират в Ирак то Великобритания в продължение на 10 години ще дава по 1 млрд. USD годишно кредити за износ. Саудитска Арабия се договори за отпускането на 1.5 млрд. USD за възстановяването на Ирак, а Турция – 5 млрд. USD като част от сумата ще е под формата на заем, а другата ще са инвестиции. Съседен Кувейт ще отдели 1 млрд. USD за инвестиции в Ирак и още 1 млрд. USD под формата на заем.

Федерика Могерини – върховен представител на ЕС по външната политика и сигурността, обеща финансова инжекция на стойност 400 млн. USD. Те ще са насочени предимно към проекти за развитие и такива в хуманитарната област.

САЩ няма да участват с парични средства във възстановяването на Ирак. Те ще насърчават инвестициите от частния сектор (бел. ред. В конференцията участват 100 американски фирми) и американските съюзници от района на Персийския залив.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ирак дава гаранции на инвеститорите

    Багдад е готов да даде необходимите гаранции на всички държави и организации-донори, които искат да участват във възстановяването на Ирак. „Гото ...
    12.02.2018
    8 672
    9