Отидете към основна версия

3 797 13

Фирмите във Велико Търново са заработили 5 млрд. лв. през 2017-а

  • велико търново-
  • предприятия-
  • икономика-
  • производство-
  • оборот

63 процента от оборота е реализиран в сферата на услугите, 28 на сто в производството и 8 процента - в селското стопанство

Оборотът на предприятията във Велико Търново за миналата година е бил 5 милиарда лева е съобщил заместник-министърът на икономиката Александър Манолев по време на двустранен българо-румънски бизнес форум.

Според данните, представени от него 63 процента от оборота е реализиран в сферата на услугите, 28 на сто в производството и 8 процента - в селското стопанство.

През 2017 година, ръстът та брутния вътрешен продукт, реализиран в общината е 3,6 на сто. Тенденцията на устойчив икономически ръст продължава и през настоящата година, като се очаква повишението на БВП да достигне 3,8 процента, е посочил заместник-министърът, цитиран от пресцентъра на общинската администрация.

Кметът на Велико Търново Даниел Панов е приветствал представителите на бизнеса от България и Румъния. Той е посочил, че до края на 2021 година край града ще се пресекат двете най-важни магистрали за Северна България - "Хемус" и "Русе - Велико Търново", които са част от два паневропейски коридора - Четвърти и Девети /Хелзинки - Букурещ - Русе - Велико Търново - Истанбул/.
Даниел Панов е запознал предприемачите с икономическия профил на града и общината, с високоразвитите сектори на туризма и леката промишленост, както и с мащабните проекти за градска среда, допълнително повишаващи инвестиционния интерес.

Като председател на УС на НСОРБ, той е отбелязал, че предстои двустранна среща между Националното сдружение на общините в България и Асоциацията на местните власти в Румъния.
Велико Търново е един от градовете, които са предпочитана дестинация за румънските туристи, като през миналата година ръстът им е над 15 процента е посочил Панов.

По време на форума е подписано двустранно споразумение между бизнес-асоциации от България и Румъния.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини