Отидете към основна версия

4 621 22

Турция ще строи още една АЕЦ в Тракия

  • турция-
  • аец-
  • тракия

Турция има намерение да започне строителството на трета атомна електроцентрала. За това съобщи министърът на енергетиката Фатих Донмез, цитиран от CNN Turk.

„След строителството на атомните централи в Аккую и в Синоп нашият трети проект ще бъде в Тракия. Ще построим атомна централа заедно с Китай“, написа министърът в „Туитър“.

В началото на април започна строителството на АЕЦ „Аккую“ край Мерсин, която ще бъде построена изцяло от руски компании и се очаква да струва над 20 милиарда долара, уточнява БНР.

Централата в Синоп пък се строи от френско-японски консорциум и по план трябваше да започне работа през 2023 година, не е ясно дали сроковете ще бъдат спазени, тъй като проектът много се оскъпи и някои компании от турска страна се отказаха от участие.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Турция шамароса САЩ

    Турция ще продължи да купува природен газ от Иран съгласно дългосрочния търговски договор между двете страни. Това заяви турският министър на енергети ...
    09.08.2018
    7 557
    42
  • Стихиийни валежи по турското черноморие

    Стихийни валежи в окръг Орду в Източното Черноморие на Турция причиниха срутване на мостове, затвориха пътища, десетки хора останаха в плен на стихият ...
    09.08.2018
    1 860
    4