Отидете към основна версия

1 297 6

Преносът на електроенергия оскъпи тока

  • ангел семерджиев-
  • дкевр-
  • ток-
  • електроенергия
Снимка: БГНЕС

Преносът на електроенергия е в основата на по-скъпия ток. Такова обяснение даде пред  бТВ председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев.

Той разкри, че повишението на произведения ток ще е около 3%, но цената се формира и от преноса на високо напрежение, както и от преноса на средно и ниско напрежение. Така увеличението ще стигне до 8-10%.

Освен тези допълнителни разходи, има още няколко компонента, които също увеличават сметките. Потребителите плащат за зелена енергия. Това означа, че всички пари, вложени за възобновяеми източници, ще бъдат търсени от клиентите. Модернизацията също се включва в крайната цена на тока.

Семерджиев допълни, че електроенергията се увеличава основно заради по-скъпите горива.

Докато има ръст на петрола, ще има и по-високи сметки за ток, каза председателят на ДКЕВР. Той уточни, че не само в България има постоянно увеличение на цената за електроенергия. Тази тенденция се забелязва още в Италия, Чехия и Румъния.

По думите на Ангел Семерджиев АЕЦ „Козлодуй” и ТЕЦ „Марица Изток 2” са единствените производители на ток, които са намалили цените. Проблемът обаче е, че атомната централа работи за определени часове, а преносът на електроенергия е скъп.

Газът няма да поскъпне с 27%, както се очаква да поиска „Булгаргаз”. Изчисленията на ДКЕВР сочат, че няма никакво основание за подобно драстично скачане на „синьото” гориво, но Семерджиев не успя да отговори колко точно ще е увеличението. Той уточни, че най-вероятно ще е едноцифрено число. Все пак председателят на енергийния регулатор се подсигури, като помоли да се изчака доклада на „Булграгаз”, който ще бъде представен в петък. Чак тогава ДКЕВР ще може да прецени основанията за исканото повишение и дали те са основателни.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Токът скача с максимум 10 %

    Крайната цена на електроенергията в България ще си остане най-ниска в региона. Това каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно р ...
    06.03.2012
    951
    3
  • Е.ОН, EVN и ЧЕЗ искат нови цени за тока

    ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ поискаха повишение на цените на тока за следващия ценови период юли 2012 г. - юни 2013 г. съответно с 3,6, 9,1 и 6,44 процента. ...
    29.02.2012
    3 371
    0