Гърците искат да регистрират своята версия на популярния дюнер – гирос като традиционен продукт от ЕС. Това съобщава „Елефтерос типос“.
Инициативата е на Федерацията на гръцките компании за преработка на месо (SEVEC).
В представеното досие се описват както характеристиките, така и начина на производство, рецептата и други детайли на гироса.
В документа се посочва, че гиросът се приготвя от свинско, телешко и птиче месо. Храната била продукт на гръцката традиционната кухня и еманация на местната кулинарна традиция.
Годишното производство на гирос се оценява на 110 000 тона. 80% от него идват от 10 водещи компании, а другите 20% от близо 80 средни и малки фирми.
Голяма част от продукцията се пласира и на пазарите на Германия, Великобритания и ОАЕ.
Експерти посочват, че Гърция иска да си гарантира запазване на своя пазарен дял на фона на водените от ЕС преговори с Турция за членство.