28 Януари, 2019 04:30 6 390 18

Гърците цакат пред ЕС турския дюнер

  • гърция-
  • гирос-
  • дюнер

Производството се оценява на 110 000 тона годишно

Гърците цакат пред ЕС турския дюнер - 1

Гърците искат да регистрират своята версия на популярния дюнер – гирос като традиционен продукт от ЕС. Това съобщава „Елефтерос типос“.

Инициативата е на Федерацията на гръцките компании за преработка на месо (SEVEC).

В представеното досие се описват както характеристиките, така и начина на производство, рецептата и други детайли на гироса.

В документа се посочва, че гиросът се приготвя от свинско, телешко и птиче месо. Храната била продукт на гръцката традиционната кухня и еманация на местната кулинарна традиция.

Годишното производство на гирос се оценява на 110 000 тона. 80% от него идват от 10 водещи компании, а другите 20% от близо 80 средни и малки фирми.

Голяма част от продукцията се пласира и на пазарите на Германия, Великобритания и ОАЕ.

Експерти посочват, че Гърция иска да си гарантира запазване на своя пазарен дял на фона на водените от ЕС преговори с Турция за членство.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гърк

    49 8 Отговор
    =КРАДЕЦ
  • 2 ракия по пладне

    37 3 Отговор
    ми кво, то свински дюнер нема и без това. иначе верно са големи маляки
  • 3 Хасан

    49 11 Отговор
    Откралнаха йогурта,баклавата,турското кафе ,сега дойде ред на дюнера...след това що ядат бой

    Коментиран от #9

  • 4 Ст.

    34 5 Отговор
    гърците, англичаните и американците не трябва да съществат
  • 5 Иван

    8 15 Отговор
    На много места в Европа турските дюнери се продават под името гирос. Така че стига сте гледали от собствената си дупка на вашата кочина. Хората си защитават интереса.
    Просто турските дюнерджийници ще престанат да го наричат гирос и ще пишат дюнер и това е.
  • 6 Те откраднаха Македония от България

    21 2 Отговор
    Вие за един дюнер се хващате...
  • 7 Трябва да регистрират и кражбата като гр

    34 0 Отговор
    Гъркът ако не краде ще умре от глад.
  • 8 Сп Русев

    10 0 Отговор
    Спас Русев телекомите ги има за дюнери, а пък вие се тревожите
  • 9 стоян

    26 11 Отговор

    До коментар #3 от "Хасан":

    Хасане кафето не е турско а е Венецианско -италианско =много преди турците да пропият кафе там са пили от джесбе тъй като не е имало кафеварки -В Турция пият кафе след превземането на Константинопол който е част от римската империя =анадън му

    Коментиран от #10, #13

  • 10 Гост

    6 10 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    Що не ходиш да се гръмнеш, а? Кога е създадена Венеция, знаеш ли?!

    Коментиран от #11, #12

  • 11 Бачо Киро

    16 6 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Ми не е нужно да се гърми. Кафето за първи път се пече в Арабия през 15в. От там към Персия, Турция и Северна Африка през 16в, както явно и Европа, щом през 1600г е обявено за християнска напитка от Папата Клемент 8ми. В Истанбул доста от кафеджийниците през 18 и 19 век са си държани от гърци също, така че и Турция и Гърция са видяли кафето по едно и също време всъщност. В никакъв случай не е османско, хеле пък турско...
  • 12 Бачо Киро

    15 2 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Между другото Венеция е доста по-стара от кафето... Началото на 5ти век. Краят на 7ми век вече е морска сила....
  • 13 Хасан

    11 12 Отговор

    До коментар #9 от "стоян":

    Тхпанар....Европа открива кафето след похода на османците към Виена...като се връщат турците оставят чували с кафени зърна...Джезве от Дженова ли е ??..хахаха...родината на кафето е Йордания но там ги дъвчат или ги варят цели...турско кафе не е самото кафе ами начина по който се приготвя...зърната се пекат,смилат се и след това се варят и се поднасят с студена водичка

    Коментиран от #14, #18

  • 14 стоян

    11 4 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    Цялото средиземноморие е било под римско управление до 5 век =а Йрдания къде е
  • 15 bauman

    8 3 Отговор
    Каквото и да крадат и преиначават гърчолята,то по света което се знае като турско,ще си остане такова....

    Коментиран от #16

  • 16 Пръцко

    24 3 Отговор

    До коментар #15 от "bauman":

    Ами не е баш така - Турция е на картата от има-няма 100-тина години. Кафе, баклава, кускус, дюнер и т.н. са все арабски вкусотии с мноооого по-древен произход, също като киселото мляко, което го е имало по тия земи повече от хиляда години. Всички тези благини принадлежат на народите, мачкани от Османската империя.
  • 17 001

    8 0 Отговор
    На Гърците даже историята е открадната.
  • 18 БАРС

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "Хасан":

    За арабско кафе не е вярно което си написал .Живялсъм сред араби и съм работил с тях нищто подобно .Най обикновенно кафе смляно смесено с подправка може и да е джоджен.нещто на такова ми миришеше защтото съм пил чай от това виждал съм като ходят дакъсат по поляните .А кафето е открито в Африка мисля че или Етиопия или Йемен от кози