Гърците искат да регистрират своята версия на популярния дюнер – гирос като традиционен продукт от ЕС. Това съобщава „Елефтерос типос“.
Инициативата е на Федерацията на гръцките компании за преработка на месо (SEVEC).
В представеното досие се описват както характеристиките, така и начина на производство, рецептата и други детайли на гироса.
В документа се посочва, че гиросът се приготвя от свинско, телешко и птиче месо. Храната била продукт на гръцката традиционната кухня и еманация на местната кулинарна традиция.
Годишното производство на гирос се оценява на 110 000 тона. 80% от него идват от 10 водещи компании, а другите 20% от близо 80 средни и малки фирми.
Голяма част от продукцията се пласира и на пазарите на Германия, Великобритания и ОАЕ.
Експерти посочват, че Гърция иска да си гарантира запазване на своя пазарен дял на фона на водените от ЕС преговори с Турция за членство.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Гърк
06:03 28.01.2019
2 ракия по пладне
08:19 28.01.2019
3 Хасан
Коментиран от #9
08:41 28.01.2019
4 Ст.
09:54 28.01.2019
5 Иван
Просто турските дюнерджийници ще престанат да го наричат гирос и ще пишат дюнер и това е.
10:50 28.01.2019
6 Те откраднаха Македония от България
11:01 28.01.2019
7 Трябва да регистрират и кражбата като гр
11:07 28.01.2019
8 Сп Русев
13:40 28.01.2019
9 стоян
До коментар #3 от "Хасан":
Хасане кафето не е турско а е Венецианско -италианско =много преди турците да пропият кафе там са пили от джесбе тъй като не е имало кафеварки -В Турция пият кафе след превземането на Константинопол който е част от римската империя =анадън муКоментиран от #10, #13
14:17 28.01.2019
10 Гост
До коментар #9 от "стоян":
Що не ходиш да се гръмнеш, а? Кога е създадена Венеция, знаеш ли?!Коментиран от #11, #12
14:33 28.01.2019
11 Бачо Киро
До коментар #10 от "Гост":
Ми не е нужно да се гърми. Кафето за първи път се пече в Арабия през 15в. От там към Персия, Турция и Северна Африка през 16в, както явно и Европа, щом през 1600г е обявено за християнска напитка от Папата Клемент 8ми. В Истанбул доста от кафеджийниците през 18 и 19 век са си държани от гърци също, така че и Турция и Гърция са видяли кафето по едно и също време всъщност. В никакъв случай не е османско, хеле пък турско...17:35 28.01.2019
12 Бачо Киро
До коментар #10 от "Гост":
Между другото Венеция е доста по-стара от кафето... Началото на 5ти век. Краят на 7ми век вече е морска сила....17:38 28.01.2019
13 Хасан
До коментар #9 от "стоян":
Тхпанар....Европа открива кафето след похода на османците към Виена...като се връщат турците оставят чували с кафени зърна...Джезве от Дженова ли е ??..хахаха...родината на кафето е Йордания но там ги дъвчат или ги варят цели...турско кафе не е самото кафе ами начина по който се приготвя...зърната се пекат,смилат се и след това се варят и се поднасят с студена водичкаКоментиран от #14, #18
18:11 28.01.2019
14 стоян
До коментар #13 от "Хасан":
Цялото средиземноморие е било под римско управление до 5 век =а Йрдания къде е19:06 28.01.2019
15 bauman
Коментиран от #16
21:26 28.01.2019
16 Пръцко
До коментар #15 от "bauman":
Ами не е баш така - Турция е на картата от има-няма 100-тина години. Кафе, баклава, кускус, дюнер и т.н. са все арабски вкусотии с мноооого по-древен произход, също като киселото мляко, което го е имало по тия земи повече от хиляда години. Всички тези благини принадлежат на народите, мачкани от Османската империя.00:03 29.01.2019
17 001
20:04 29.01.2019
18 БАРС
До коментар #13 от "Хасан":
За арабско кафе не е вярно което си написал .Живялсъм сред араби и съм работил с тях нищто подобно .Най обикновенно кафе смляно смесено с подправка може и да е джоджен.нещто на такова ми миришеше защтото съм пил чай от това виждал съм като ходят дакъсат по поляните .А кафето е открито в Африка мисля че или Етиопия или Йемен от кози22:58 29.01.2019