Отидете към основна версия

2 059 5

Отпада таксата за пренос при износ на ток от България

  • ток-
  • електроенергия

Малките соларни паркове ще продават електроенергия на свободния пазар

Парламентът прие окончателни промени в Закона за енергетиката, с които отпада такса за пренос при износ на ток от България. България беше единствената страна в Европейския съюз, която налагаше такова мито върху електроенергията, произведена на нейна територия. Размерът на таксата беше малко над 5 евро за МВтч. Отпадането на митата е вследствие на решение на Съда на ЕС в Люксембург от 6 декември 2018 г., с което се забранява държавите членки да налагат такса, облагаща износът на електроенергия, произведена на тяхна територия.

Депутатите одобриха на второ четене промените в Закона за енергетиката, с които дават възможност и на малките фотоволтаични централи (между 1 и 4 мегавата) да продават на свободния пазар. Такава възможност се дава и на топлофикациите с когенерации. Промените влизат в сила от 1 юли, но производителите на ток имат три месеца да приведат в синхрон своите мощности и да сключат необходимите договори.

Промените са в отговор на протестите на бизнеса, който се оплаква, че цената на електроенергията на Българската свободна енергийна борса (БНЕБ) е нереално висока заради монопола на държавните енергийни дружества. В началото на годината имаше скокове от по 30% в цените на отделните сегменти на БНЕБ.

Приемането на второ четене на законодателните промени означава, че над 360 малки фотоволтаични централи, както и 12 топлофикации ще могат продават своя ток на свободния пазар. По този начин се очаква да се повиши ликвидността на електроенергийната борса.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини