Отидете към основна версия

3 056 2

Създаваме Балкански Webit (СНИМКИ)

  • webit-
  • русев-
  • софия-
  • форум-
  • технологии-
  • ндк

София събра 15 000 специалисти в областта на високите технологии от 120 държави

Снимки: М. Богданова ©

Близо 15 000 специалисти в областта на високите технологии, дигиталния маркетинг и иновации от 120 държави се събраха в София на Webit.Festival Europe 2019. Близо 1500 от тях са основатели на компании. Шест са сцените в и около НДК в столицата, на които участниците и гостите ще могат да се запознаят и дискутират с най-новите иновации в световен мащаб. Сред тях са киберсигурността, отбраната, финансовите технологии, парите и тяхното бъдеще. Не на последно място се обръща специално внимание и на здравеопазването.

Несъмнено темата е от изключително важно значение, тъй като през последните години сме свидетели как технологиите променят начина ни на живот, мисленето ни, правенето на бизнес, комуникацията, обучението и цялото ни ежедневие. Webit е мястото, където човек може да се докосне до бъдещето е мнението на доктор Пламен Русев изпълнителен председател на Webit и посланик на добра воля на България за дигиталната въпроси. Създаването на Балкански Webit е новото, върху което ще се работи, каза Русев в интервю за ФАКТИ.

Доктор Русев, каква е целта на Балканския Webit?

Нашата цел е да работим в посока създаване на имидж на България и в последствие и реалност, да се яви като супер сила в технологично отношение.

Като цяло виждаме промяна в т.нар. „дом на влияние”. Досега светът беше изграден върху еднополюсния система. Имаше един лидер и всичко си случваше под неговото „да” или „не”. Разбира се, става дума за Америка със Силициевата долина, с развитието на технологиите, с това че там са един огромен процент от всички инвестиции.

Да, обаче светът започна да се променя. Наблюдаваме какво се случва в Китай, на много други места и тази промяна във влиянието е възможност за по-малките държави да се развиват. Ще се появят регионални супер сили, които ще капитализират тази възможност. И аз вярвам, че България може да бъде такава сила. Разбира се, за това трябва съгласието на политиците.

Това, което ни даде увереност и причината поради, която го нарекохме Webit Балкани, е фактът че настоящото правителство заяви много ясно по време на европейското председателство, желанието си да акумулира възможностите в Западните Балкани и по един или друг начин да стане не толкова лидер (в тази част на света не е хубаво да се ползва тази дума, тъй като тук всички са лидери), а по-скоро катализатор на възможности. Точно това е Webit - катализира възможности. Ако всички застанем около тази идея и я развием сами, надявам се, че това ще се получи.

Досега Webit така или иначе получава много подкрепа от всички, но също така като фондация реализира всичко с ужасно много труд. Сега искаме да привлечем още повече партньори, които вярват в идеята и да наложим действително тази платформа като нещо много ценно за тази част планетата. Това ще ни позволи да бъдем много по-локални, защото виждате – тук има много лектори от цял свят. Много от тях абсолютно нямат никакъв интерес към България. Те идват, защото знаят че целият свят е тук. Ако локализираме нещата повече около Балканите и България, ще имаме още по-голям и реален икономически ефект.

Що се отнася до София, то тя получава като икономически ефект над 60 млн. EUR. Това е базата, върху която всички наши партньори, всички тези 27 града наддаваха за да бъдат домакини.

България и балканите с какво могат да изпъкнат, ако не на световната то поне на европейската технологична карта?

Талантите са равно разпределени. Въпросът е да създадем възможности да ги развием.

Няма ли кражба на таланти?

Именно. Когато една дестинация се развие като важна, тя не привлича само инвестиции. Тя привлича и таланти. Сега, например разхождайки се из софийските улици, ще чуете колко много различни езици. Това са талантите. Хората идват тук и създават възможности за всички. Лично аз съм изключително позитивно настроен за България. София е страхотен град за живеене. Това е едно място, на което се чувстваш свободен, а това е много важно при Start up-ите. Те са номади. Тази свобода тук хората малко я оценяват. Тук хората, които идват, виждат тази свобода. Разбира се, не свободия, а свобода и трябва да направим всичко възможно да я запазим.

София също така е облагодетелствана от гл.т. на киберсигурност. Няма нещо толкова важно което да пазим тук. Това ще ни направи по-приятно място за живеене, защото другите държави ще трябва да реализират специални инвестиции за защита. Тук имаме добре изградена инфраструктура, страхотна дигитална платформа, много силна еко система.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини