Отидете към основна версия

3 333 5

ЧЕЗ откри първия си фотоволтаичен парк в България

  • чез-
  • фотоволтаичен парк-
  • веи

Съоръжението, което може да захранва с електроенергия 3840 домакинства, е изградено в един от най-бедните райони на ЕС

Снимка: ЧЕЗ

ЧЕЗ официално откри днес фотоволтаичната централа „Орешец” в с. Гара Орешец, община Димово във Видинска област. Съоръжението е на стойност 10 милиона евро и е с инсталирана мощност от близо 5 мегавата. По предварителни изчисления през следващите 15 години електроцентралата ще произвежда по 5762 мегаватчаса "зелена" енергия годишно, с които може да се осигури електрозахранване за 3840 домакинства, съобщават от компанията.

Фотоволтаичната централа е разположена на площ от 100 декара. Тя е построена на мястото на изоставена дървопреработвателна фабрика в промишлената зона на селото. Освен в централата ЧЕЗ инвестира и над 150 хил. лева в рехабилитация на мрежата и съществуващата подстанция в района. Новото съоръжение ще спестява около 6900 тона въглеродни емисии годишно.

ФВЕЦ „Орешец” е първата инвестиция на ЧЕЗ във възобновяеми енергийни източници в България. Тя е осъществена в рамките на поетия от ЧЕЗ ангажимент при приватизацията на ТЕЦ "Варна" да вложи общо 40 млн. евро в проекти за зелена енергия в страната.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Германия с рекорд за соларна енергия

    Германия постави нов световен рекорд по производство на слънчева енергия. Институтът за възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) измери, че немците са ...
    27.05.2012
    3 323
    8