Отидете към основна версия

1 133 1

Плевнелиев кани USA-фирми да строят "София Тек Парк"

  • софия тек парк-
  • росен плевнелиев-
  • сащ-
  • иновации
Снимка: БГНЕС

Ще поканим големи компании като „Гугъл”, „Сиско” и „Хюлед Пакард” и ще им предложим да участват в реализирането на „София Тек Парк”. Това обяви президентът Росен Плевнелиев след срещата си с американския бизнес в Сиатъл, предаде бТВ. Строителството на високотехнологичния парк стартира тази година със 100 милиона лева по европейската програма „Конкурентоспособност”, а след 2014 г. ще получи още 200 млн. лв. от ЕС за развитието на иновациите.

Плевнелиев призна, че интересът му към високите технологии е още от студентските му години, когато е спечелил първото състезание по програмиране у нас през 1982 г.

Той допълни, че държавата ще отделя част от приходите от концесии за развитие на иновациите. България ще подкрепя чуждестранни инвестиции, но при условието, че те се насочват към високотехнологични сектори и иновации.

Ще бъде наложен принципът едно гише за чуждите инвеститори в България. Това ще може да стане с промяна в закона за чуждестранните инвестиции, която ще спестява бюрокрацията за компаниите с бизнес-интереси у нас, като само американските фирми в страната са 800.

Според Плевнелиев бизнес климатът у нас се е променил драстично и то в положителна насока.

„Подобно постижение като това, че сме единствената държава в Европа, която успя да намали дълга си за 10 г. от 75% от БВП на 16%, ни прави много горди и много интересни. Много други държави се опитват, но не успяват“, каза президентът.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини