Last news in Fakti

19 Май, 2012 10:25 1 207 2

България от първите страни под "чадъра" на ПРО

  • про-
  • афганистан-
  • плевнелиев-
  • сащ-
  • чикаго

На срещата на най-високо равнище в Чикаго НАТО ще декларира ясно и категорично, че ще работи единно за разширяване на способностите си и ще бъде силна и независима. Това коментира ден преди срещата на най-високо равнище на алианса президентът Росен Плевнелиев, който е на посещение в САЩ.

Очаква се държавните и правителствените ръководители на страните от НАТО да приемат Декларация за способностите, необходими за изграждането на Сили на НАТО до 2020 година и да демонстрират позитивна визия за готовността на организацията да се справи с краткосрочните и дългосрочните предизвикателства пред сигурността.

По време на форума ще бъде обявен финалът на първата фаза на изграждането на системата за противоракетна отбрана (ПРО), като България е сред страните, включени в нейния обхват.

"НАТО е категорично решен да върви напред  до пълно инсталиране на противоракетната отбрана", заяви българският държавен глава.
" Ние трябва да сме много благодарни, защото печелим много. В момента над 30 държави имат балистични ракети. Много от тези държави не са членки на НАТО. Всяка една от тях може да сложи в балистичните ракети каквото си пожелае – химически оръжия и какво ли още не”, поясни президентът Росен Плевнелиев.
По думите му вече е приключил първият етап на противоракетния щит, преди месец са направени и успешни тестове. Турция, Румъния и Полша ще са другите държави, които ще бъдат обхванати от първата фаза.

Основна тема по врема на срещата на върха на алианса ще бъде ходът на плана за изтегляна на съюзниците от Афганистан, както и приносът на държавите от НАТО за сигурността в страната след 2014 година. България ще продължи да участва със свои инструктори и ще се включи във фонда за подпомагане на афганистанските сили за сигурност.
"България ще продължим да играем решителна роля за демократизирането на Афганистан", заяви президентът Росен Плевнелиев. По думите му България ще остави съветници и ще помага финансово на местните сили за сигурност, които в момента са 180 000, а трябва да станат поне 330 000. За тази цел ще са нужни около 4 милиарда долара годишно, по предварителни изчисления. Всяка една от държавите ще участва съобразно възможностите си, като това вече е договорено.
„За България е една абсолютно разумна сума, която не бих могъл още да уточня, но в рамките на конференцията ще стане окончателно ясна”, посочи президентът.
Още не е уточнено и колко български инструктори и как ще участват в Афганистан след 2014 г.
"Силите на държавите на НАТО, както и на държавите-партньори в Афганистан, ще се оттеглят съгласно графиците, които са приети. България има своята стратегия и тя е приета от Народното събрание. Не предвиждаме да има каквито и да било промени в този график”, коментира Росен Плевнелиев.

В рамките на форума ще се проведе и среща на НАТО със страните партньори.

Очаква се българският президент да проведе поредица от двустранни срещи, сред които с грузинския си колега Михаил Саакашвили, с турския президент Абдуллах Гюл, с премиера на Канада Стивън Харпър, както и с министър-председателите на Холандия Марк Рюте и на Норвегия Йенс Столтенберг. „Искам да им покажа новото лице на българската политика и да обменим информация за глобалните политически и икономически процеси“, каза още президентът Плевнелиев при пристигането си в Чикаго. За участие във форума към делегацията на държавния глава ще се присъединят министрите на външните работи и на отбраната Николай Младенов и Аню Ангелов.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Sidni

    0 0 Отговор
    На гол г.з-чифте пищови.Ние армия нямаме като за пред хората,а умникът тръгнал балистична ракета да ми слага.От какво ще ни предпазиш бе Плевненлиев от глада и мизерията ли.Спрете да обикаляте като работнички по магистрала и погледнете народа който колабира.Захванете се с вътрешната политика на страната.А когато имате успех сами ще ви потърсят.Спрете се бе ейй.
  • 2 ....

    0 0 Отговор
    и тоя е същия продажник, като предишния...