Отидете към основна версия

1 208 1

До Нова година става ясно дали ще има частен инвеститор за "Белене"

  • белене-
  • аец
Площадката в Белене - Снимка: БГНЕС

„Площадка „Белене“ е лицензирана площадка и проектъ, който е развиван досега върху нея е изминал целия път на лицензионната си част, така че, ако има вероятност да се започне да се строи централа в България в близката една година, там е най- голяма вероятността". Това заяви в ефира на Радио К 2 Богомил Манчев, председател на СД на „Рискинженеринг“.

"Има още известно време,но ако този проект не бъде потърсен от инвеститори да го развиват, ще загуби своят смисъл. Хипотезата за частен инвеститор е реална .Има наличие на желание за строеж . Трябва да се мине съответния процес и тогава да се шуми в пространството кой е, защо е и т.н. До Нова  годината ще стане ясно кой е и дали ще имаме частен инвеститор ,“ подчерта Манчев.

Законът не прави разлика между частен и какъвто и да е било друг инвеститор, посочи Манчев на въпрос кой ще носи отговорност за сигурността на частна ядрена централа. "В България има вече 12 години изменения в Закона за ядрената енергетика и на територията на България могат да се построяват ядрени мощности от публично-частни партньори и от само частни партньори, и този, който строи и е собственик на централата, той  носи своите отговорности. Той прави една ядрена мощност, създава ядрен оператор и носи отговорностите по закон, няма разлика дали е българската държава или някой друг", посочи Богомил Манчев.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини