Отидете към основна версия

9 711 29

Forbes: Гърция срещу България

  • българия-
  • гърция-
  • forbes-
  • фирми
Снимка: М. Богданова ©

Нейтън Луиз, контрибутор на Forbes, сравнява Гърция с България в опит да обясни защо 6000 гръцки компании са избягали в България.

Той разбива мита, че гръцката икономика е в рецесия заради "суровите икономии" и показва с конкретни официални данни, че "сурови икономии" в Гърция няма. Напротив, статистиката показва, че правителствените разходи се увеличават и през 2012 г. са рекордно високи.

Луиз обяснява, че вдигането на данъците не работи когато те по принцип са високи. Въпреки данъчните увеличения от последните години, данните показват, че приходите от данъци в Гърция намаляват. И препоръчва на страната да последва примера на България.

1. България е член на ЕС с всичките предимства на свободната търговия в съюза. Българският лев е здраво свързан с еврото чрез валутен борд. А в Атина се разпространяват слухове, че Гърция ще напусне еврото и ще въведе местна валута, обречена на обезценка и колапс. 2. Но най-важното, България има плосък данък от 10% за доходите и корпоративните печалби. Ставката на ДДС от 20% е доста висока, но е под тази на Гърция, която е 23%. 3. Гърция трябва да последва примера на България като веднага въведе плосък данък. Когато България го направи данъчните приходи всъщност скочиха с 5.24% през първата година от въвеждането на плосък данък в сравнение с последната година с предишната данъчна система. 4. След това гръцкото правителство трябва да намали разходите си драматично, за да ги изравни с данъчните приходи. Това са "сурови икономии с растеж". И това е същата стратегия, която Роналд Рейгън и Маргарет Тачър използваха през 80-те години. Тя би работила отново днес в Гърция.

Тази статия на Forbes е пример, че когато в България се провеждат политики, основани на здравия разум и се правят правилните реформи, добрите новини рано или късно стигат до света, при това без да се дава нито лев за PR.

Йордан Матеев
iordanmateev.blogspot.com

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Ветрило за икономисти

    Прогнозите са сложна и несигурна работа, толкова сложна и несигурна, че въпреки голямото им търсене, част от най-добрите анализатори отказват да пр ...
    14.09.2012
    1 393
    0