Отидете към основна версия

3 181 16

Над 270 000 лв. приходи в тол системата за половин почивен ден

  • тол система-
  • приходи-
  • тол такси

За нарушителите от тежкия трафик са наложени 25 компенсаторни такси

Снимка: Shutterstock

Към настоящия момент продадените маршрутни карти са над 20 000, като само за половината ден на първи март приходите са над 270 000 лв. Данните представи проф. Олег Асенов, член на УС на АПИ на втория ден, след като тол системата стартира официално.

Като мине втората проверка, той очаква и по-големи приходи, а такива резултати са обнадеждаващи, особено в почивен ден.

Към настоящия момент работят над 14 500 бордови устройства и има още около 6 000 устройства, които са в процедура на активиране, отчете проф. Асенов.

"Винаги човек има какво да научи в експлоатацията на такава голяма система, по-важното е да не се повтарят грешките и да се върви напред в обслужването на клиентите на пътя", обясни проф. Асенов.

За нарушителите от тежкия трафик са наложени 25 компенсаторни такси. Те са в резултат на това, че неколкократно един потребител от тол контрола е бил приканван да отиде до място за таксуване и да си закупи маршрутна карта. Случаите са малко, но ние действително използваме механизма на правоприлагане, тъй като законът казва, че трябва да го правим, подчерта проф. Асенов.

Той предупреди, че глоби ще бъдат налагани, ако превозвачите не са оборудвани с маршрутни карти.

На този етап финансовите прогнози, които се правят с превозвачите, имат шанс да бъдат сбъднати. Ако обаче това не се случи, от АПИ и Националното тол управление имат решение, което също е обсъдено с хората от транспортния бранш.

"Тол системата има две основни цели - покритие и тарифа. Ще видим с тях кой от параметрите би повлиял по-ефективно върху по-високата събираемост и точно него ще променим", каза още проф. Олег Асенов.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 5 гласа.

Свързани новини