Отидете към основна версия

2 146 1

Руски олигарх иска да търгува с български ток

  • gunvor-
  • гънвор-
  • генадий тимченко

Търгуваща с енергоносители компания „Гънвор“ (Gunvor International) е подала молба до Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за получаване на лиценз, който ще й позволи да продава електроенергия в България, предаде РИА "Новости".

Ако бъде одобрена, се очаква компанията да получи лиценз за 20 г. Ако регулаторните органи издадат подобно разрешение, първите сделки за износ на електричество ще бъдат сключени още тази година. Операциите в България ще се осъществяват чрез офиса на компанията в Амстердам.

„Гънвор“, която е собственост на известния руски бизнесмен и милиардер Генадий Тимченко, е създадена през 1997 г. Тя е базирана в швейцарския кантон Цуг, днес компанията, в състава на която влизат и редица офшорни филиали, е третият по големина търговец на петрол на Стария континент, изпреварван единствено от "Гленкор" (Glencore) и "Витол" (Vitol). На "Гънвор" се пада и около една четвърт от износа на целия руски нефт.

Генадий Тимченко от години живее в Швейцария и отказва всякакви контакти с медиите. Един от най-обсъжданите моменти от биографията на родения в Санкт Петербург бизнесмен е работата му през 80-те години на миналия XX в. в Първо главно управление на КГБ (външното разузнаване). По стечение на обстоятелствата по същото време там работи и Владимир Путин.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини