Last news in Fakti

11 Март, 2016 11:19 2 033 0

Швейцарската „Гънвор“ започна да изнася американски петрол

  • гънвор-
  • gunvor-
  • петрол-
  • сащ-
  • нефт
Швейцарската „Гънвор“ започна да изнася американски петрол - 1

Водещата швейцарска компания „Гънвор“ през април ще изнесе първата партида петрол от САЩ, след като преди седмици беше отменена забраната за износ на нефт, съобщава АП.

През януари китайската държавна енергийна компания Sinopec стана първата в света, която изнесе американски нефт.

Междувременно водещи петролни компании като Vitol, Trafigura и Freepoint Commodities също проявяват интерес да изнасят петрол от САЩ.

Анализатори вече прогнозираха, че разрешаването на износа ще помогне и на добива в САЩ, като позволи на компаниите там да намерят най-изгодния пазар за суровината си.

От друга страна от години вървят спекулации в западната преса, че швейцарската компания „Гънвор“ е свързана с руския президент Владимир Путин. 

В един момент „Гънвор“ беше най-големият частен износител на руски петрол. Нейният възход започна с идването на Владимир Путин на власт в края на 90-те години на миналия ХХ в.

Според западни експерти Путин използва компанията за свои пенсионен фонд след оттеглянето от голямата политика.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА