Отидете към основна версия

6 026 40

Американци дават 1 млн. USD на „Топлофикация“ София

  • топлофикация-
  • столична община-
  • американската агенция за търговия и развитие-
  • ustda

Безвъзмездната сума се предоставя от Американската агенция за търговия и развитие (USTDA)

Снимка: БГНЕС

Сумата от 1 млн. USD, която отпуска Американската агенция за търговия и развитие (USTDA) е за проучване и разработване на план за модернизация на „Топлофикация“ София. Парите ще бъдат получени от Столична община, която се задължава да наеме американската фирма „Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг“. Последната се задължава да проучи състоянието на софийското парно, а именно възможностите за цялостна реконструкция, оздравяване и рекапитализация на общинското дружество. 20% от бюджета на проекта може да се използва за участие на местни юридически лица и експерти. Анализът трябва да бъде изготвен до една година и да даде визия с възможни варианти за цялостно преустройство на експлоатацията, финансовото състояние и управлението на столичното парно.

„Говорим за надграждане на всички досегашни анализи на състоянието и предложения за бъдещото развитие на дружеството. Целта не е приватизация или концесиониране на „Топлофикация““, каза заместник-кметът по финансите Дончо Барбалов. Комисията по инженерна инфраструктура одобри сключването на споразумение с американката агенция на свое заседание на 20 април.

Целта е да се подобри топлопреносната мрежа, намаляване на енергийните загуби и модернизиране системата за обслужване на клиенти.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 22 гласа.

Свързани новини