Last news in Fakti

22 Април, 2021 21:49 2 996 16

Столична община приема парите от САЩ за „Топлофикация“

  • топлофикация-
  • сащ-
  • агенция-
  • пари-
  • план

Безвъзмездната финансова помощ е за изработване на план за модернизация на дружеството

Столична община приема парите от САЩ за „Топлофикация“ - 1
Снимка: БГНЕС

Столичният общински съвет днес единодушно прие одобреното от Агенцията за търговия и развитие на САЩ безвъзмездно финансиране за плана на Столична община за анализ на възможностите за оздравяване, модернизация, и рекапитализация на „Топлофикация София“ ЕАД. Чрез този проект ще бъде привлечен екип от висококвалифицирани американски експерти в областта на инженеринга, финансите и правото, ръководен от водеща международна инженерингова компания.

В рамките на проекта се предвижда да се проучат всички възможности за модернизация на топлопреносната мрежа. Проектът ще стартира с анализ и актуализация на изложените в доклада на Столичния общински съвет (от юли 2019 г.) препоръки за модернизация и за намаляване на емисиите. Ще бъдат изготвени конкретни предложения за етапите на реализация и предложения за финансиране, които да гарантират финансовата стабилност на дружеството.

Проучването ще бъде проведено в следващите месеци, като експертите от САЩ ще посетят съоръженията на „Топлофикация София”. Те ще проучат техническото и финансовото състояние на дружеството, правната рамка и структурата на управление. Крайната цел е изработване на цялостен план с конкретни мерки за техническа модернизация и успоредно с това – за понижаване на емисиите на азотни оксиди, съгласно Директива 2012/27 на ЕС. Всички предвидени дейности ще поставят основата на модернизацията на столичното централно топлоснабдяване.

Изпълнението предвижда използването на най-добрите международни практики като еталон за текущата експлоатация и модернизация на топлоцентрали. „Това е изключително добра възможност за предприемане на стъпки за стабилизиране на общинското дружество и финансовите му резултати, за подобряване на топлопреносната мрежа и предоставяните услуги на повече от 1 милион клиенти, без да се отрази финансово на потребителите и общинския бюджет“, заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Очаква се работата по създаването на плана да стартира незабавно и да приключи до края на 2021 г. С осигуряването на безвъзмездно финансиране от страна на Агенцията за търговия и развитие на САЩ още веднъж се потвърждават традиционно добрите взаимоотношения между двете държави, изградени в дух на приятелство, взаимопомощ и партньорство.

Директива 2012/27/ЕС на Европейския парламент и на съвета от 25 октомври 2012 година относно енергийната ефективност, за изменение на директиви 2009/125/ЕО и 2010/30/ЕС и за отмяна на директиви 2004/8/ЕО и 2006/32/ЕО.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 10 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хъхъ

    49 1 Отговор
    "Парите ще бъдат получени от Столична община, която се задължава да наеме американската фирма „Блек и Вийч Мениджмънт Консултинг“."

    Това не е ли корупция? Плащаме 1 милион, ама изберете нашата фирма...печалбата явно после ще е доста по-голяма.

    Коментиран от #9, #10, #15

  • 2 честен ционист

    42 1 Отговор
    Янките ще ви модерницират, както реформираха навремето Сиуксите.
  • 3 Емил

    39 2 Отговор
    И тия от фащ искат да източат париците на на бедните българи! Не им стигат другите държави ...........
  • 4 Пара нормални явления

    39 1 Отговор
    Пари за проек безвъзмезмо накрая американците ще ремонтират за сметка на данъкоплатците на космическа цена!
  • 5 А..ся

    37 2 Отговор
    От сега ще кажа: централата ще работи с втечнен газ. На НЕдосетливите няма да помагам.
  • 6 Тъпи

    28 1 Отговор
    Герберасти
  • 7 😂😂😂😂😂

    35 1 Отговор
    Затова ли замръзнаха в Texas, защото америкаците са големи разбирачи по енергийна ефективност
  • 8 YUI

    31 1 Отговор
    Пичове, това е стратегически обект за един град с няколко милиона, това че искате да вземете и ще вземете едни пари ни е ясно, но защо предоставяте на АМЕРИКАНЦИ абсолютен достъп и допуск. Утре дайте и за АЕЦ, ще ви направят план за оптимизация, а вие им дайте всичко.
  • 9 Това някаква шега ли е?

    25 2 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    Или сме в лудницата?
  • 10 Ти не разбираш

    24 1 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    ли как стават тия врътки?
    Взимат се едни пари от един данъкоплатец, било той американски, немски или английски и се дават на некви туземци примерно за план за парното или за оръжие (в Африка така правят).
    Туземците с тия пари купуват и плащат оръжието или плана, които са съответно произведени от частни американски, немски, английски фирми.
    Тоест в крайна сметка парите отиват от джоба на западния данъкоплатец в джоба на западния частник.
    Естествено туземците също плащат нещо, примерно някакви такси или се задължават да купят оборудване от западния частник.
  • 11 Гого

    9 14 Отговор
    Този милион, вече е разпределен персонално. Болезнено познаваме хранилката на 100летницата.
  • 12 Гост

    12 1 Отговор
    План за модернизация на Топлофикация - хахахахахахахаххяхяхяхахяххахяхяххяхяхяххяххяхяхяххяхахахахахахахахахахахахаахахахахахаххаахаххахахахахахахахахахахахахахахххаххахахахаххааххахаххахаха😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂 Американците да си знаят - НИТО ДОЛАР НЯМА ДА ВЛЕЗЕ В ТОПЛОФИКАЦИЯ, ВСИЧКО ЩЕ Е У ШКАФА
  • 13 Пппппп

    15 1 Отговор
    Помощ от САЩ, означава воденичен камък на врата.Кой ще плаща? Няма да са америте, нали?
  • 14 Рошко

    6 1 Отговор
    Будали с будали нагъл пиар, точат ни всеки месец като си плащаме тока
  • 15 Антимафия

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "хъхъ":

    За да ти подарят 1 милион долара ,
    ще платят от община София,
    5 милиона долара за изработката на плана?
    Ало, комисията по корупция ,
    има ли я в тази държаваааа?
    Това е престъпление???????

    Защо Бойко Борисов,
    не "долюбва" вече," Данчето" Фандъкова?
    Да не би да е отказала,
    да подписва неговите,
    рушвети от Джипи груп за Метрото???
  • 16 чакал

    1 0 Отговор
    Тези сребърници ли са цената да се докарат американски плантатори ?