Отидете към основна версия

15 555 45

Несметните богатства на Афганистан

  • афганистан-
  • природно богатство-
  • залежи-
  • цена-
  • количество

Природните ресурси на страната са на стойност милиарди долари

Снимка: Shutterstock

Завръщайки се на власт в Афганистан след 20-годишно отсъствие, талибаните отново контролират природните ресурси, за които бивш министър на мините в страната веднъж заяви, че стойността им е близо 3 трлн. USD. Оценката е към 2010 г., което означава, че днес сумата може да е значително по-висока, след като пандемията, предизвикана от коронавируса, повиши значително цените на суровините, включително медта и лития.

Афганистан е богат на ресурси и най-вече мед, злато, нефт, природен газ, уран, боксит, въглища, желязна руда, литий, хром, олово, цинк, скъпоценни камъни, талк, сяра, гипс и мрамор.

Мед

Доклад на афганистанското министерство на мините и петрола за 2019 г. определя медните ресурси на страната на почти 30 милиона тона. Пътна карта на афганистанския минен сектор, публикувана от министерството през същата година, посочва, че има още 28.5 милиона тона мед в неоткрити порфирни находища. Това прави стотици милиарди долари по текущи цени, тъй като търсенето на метала расте.

Консорциум от Китайската металургична корпорация (MCC) и Jiangxi Copper през 2008 г. взе 30-годишен лизинг за най-големия меден проект в страната – Mes Aynak. Този гигантски актив все още предстои да бъде разработен. Стойността на 11.08 милиона тона е над 100 млрд. USD при текущите цени на Лондонската борса.

Други метали

Докладът за 2019 г. също така посочва, че Афганистан разполага с над 2.2 милиарда тона желязна руда за производство на стомана на стойност над 350 млрд. USD при текущи пазарни цени.

Златните ресурси са далеч по-скромни – приблизително 2700 килограма, на стойност почти 170 млн. USD, докато афганистанското министерство също така признава, че неблагородните метали –алуминий, калай, олово и цинк са „разположени в множество райони на страната“.

Литий и редки метали

Вътрешен доклад на Министерството на отбраната на САЩ през 2010 г. описва Афганистан като „Саудитска Арабия с литий“, което означава, че той може да бъде толкова важен за глобалните доставки на акумулаторния метал, колкото страната от Близкия изток е за суровия петрол. Сравнението беше направено по времето, когато литият вече беше широко използван в батерии за електронни устройства, но преди да стане ясно колко от него ще е необходим за батерии за електрически превозни средства (EV) и световния нисковъглероден преход.

В доклад за 2017-2018 гг. от Геоложката служба на САЩ отбелязват, че Афганистан има находища на сподумен, литиево-носещ минерал, но не предоставя оценки на тонажа, докато в афганистанския доклад за 2019 г. изобщо не се споменава за него.

В доклада на министерството за мините на Афганистан за 2019 г. обаче се казва, че страната притежава 1.4 милиона тона редкоземни минерали, група от 17 елемента, ценени за възможността им да бъдат използвани в потребителската електроника, както и във военното оборудване.

С богатите на въглеводороди Иран и Туркменистан на запад, Афганистан съхранява около 1.6 милиарда барела суров петрол, 16 трилиона кубически фута природен газ и още 500 милиона барела течности от природен газ. Данните на афганистанския доклад за 2019 г., който цитира съвместна американо-афганистанска оценка и предполага, че стойността само на суровия петрол е 107 млрд. USD.

„По-голямата част от неоткрития суров петрол е в афганистанско-таджикския басейн, а по-голямата част от неоткрития природен газ е в басейна на Амударя“ се посочва в доклада.

Скъпоценни камъни

В исторически план Афганистан е бил основен източник на лапис лазули – тъмно син полускъпоценен камък, който се добива в северната провинция Бадахшан в страната в продължение на хиляди години, както и други скъпоценни камъни като рубини и изумруди.

Най-добрите сортове лапис лазули могат да достигнат цена до 150 USD за карат, според афганистанския доклад за 2019 г., който отбелязва обаче, че по-голямата част от скъпоценните камъни, добивани в страната, я напускат нелегално, най-вече в Пешавар в Пакистан.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.

Свързани новини