Отидете към основна версия

6 649 27

Гласят Любомир Каримански от ИТН за нов управител на БНБ?!

  • любомир каримански-
  • итн-
  • бнб

Шефът на парламентарната бюджетна комисия ще оглави Централната банка

Снимка: БГНЕС

В публичното пространство все повече се спряга името на депутата от „Има такъв народ“ (ИТН) Любомир Каримански за новия управител на Българската народна банка (БНБ). Мандатът на гуверньора на институцията Димитър Радев изтече през юли. Миналата седмица Каримански оглави парламентарната Комисия по бюджет и финанси и изненадващо още на първото заседание той предложи да се вкара точка за приемане на процедурни правила за избор на управител на БНБ.
Кой е Любомир Каримански?

Кримански е бивш изпълнителен директор и председател на управителния съвет на „Инвестбанк“ в периода 2011 – 2015 година. Преди това заема същите постове в „Търговска банка – Д“. По този повод писателят Калин Тодоров написа във Фейсбук:

Каримански е дългогодишен изпълнителен директор на "Демир банк", трезорът на Фуат Гювен. Него го помня от средата на 90-те, когато работех в "Братя Василеви" и той изкупи безмитните им бензиностанции на Калотина и Капитан Андреево. Лека, полека Гювен, който е и турски поданик, стана един от най-богатите българи. Той е финансовият гръб на ДПС и даде пари на Ахмед Доган, да си купи ТЕЦ "Варна. След "Демир банк", Каримански пое "Инвестбанк", трезорът на Петя Славова, протежето на Любен Гоцев. Но това е един друг разговор. А може и да не е."

Като шеф на банките на Фуат Гювен и Петя Славова, Каримански винаги е бил подозиран от хора в бранша за връзки с държавна сигурност. Три проверки на комисията по досиетата обаче не откриват такива данни за него. Въпреки това по един или друг начин двамата крупни работодатели на Каримански преди да се захване с политиката при Слави Трифонов, са сочени в публичното пространство за връзки с ДС.

Прави впечатление, че повечето от хората в „Има такъв народ“, с председател Слави Трифонов, бяха набрани с кастинг, но не и Любомир Каримански. Той е сред седемте членове на арбитражно контролна комисия на партията, която е вторият по важност орган след изпълнителния съвет където са сценаристите доайени – Тошко Йорданов, Ивайло Вълчев, Драгомир Петров и Филип Станев.

Според запознати Любомир Каримански и Слави Трифонов се познавали от родния си край и били в приятелски отношения от години. Банкерът е родом от малкото градче Койнаре до Червен бряг. Роден е през 1971 година. Завършил финанси в УНСС, А след това специализира в Гърция Англия и САЩ.

По повод възникналите въпроси "Флагман" потърси за коментар Любомир Каримански. Ето какво каза той:

- Г-н Каримански, има спекулации, че Вие може да се кандидатите за управител на Българската народна банка (БНБ). Това възможно ли е?

- Засега си остава в рамките на спекулациите, докато това не стане факт.

- Не го изключвате?

- Аз принципно нищо не изключвам в този свят. Всичко е възможно. Нали виждате, нямаше да има бежанци, сега има бежанска вълна. Всичко е възможно.

- А за Вас се говори, че сте бил в банката на Петя Славова („Инвестбанк“) и на Фуат Гювен – близък до ДПС. Как отговаряте на това?

- Айде да ви кажа каква е истината. Бил съм повече от 18 години с доц. Стоян Александров в УНСС. Не се срамувам от това, даже смея да кажа, че доц. Стоян Александров е уважаван, поне от мен, Бог да го прости, защото вече не е между живите. И той като председател тогава на Надзорния съвет на „Демирбанк“ още, защото има разлика между собствениците по това време и след това, когато Фуат Гювен купува банката, - тогава ме покани да бъда негов съветник в банката. И съм бил една единствена година. За съжаление, всички тиражират една абсолютно невярна информация, че аз съм бил в ръководството четири години и т.н. Нищо подобно. Аз съм бил от юни 2006 г. до ноември 2007 г. - това може да се покаже и докаже.

- А за другата банка - „Инвестбанк“?

- Да, ще ви кажа всичко... Ако това е така и тези, които го казват, било то от останалите протестни партии или каквито и да са, - много е важно да се спомене, че Стоян Александров също така беше в „Движение 21“ и той беше заместник на Татяна Дончева. Нека истината да бъде казана така, както трябва да бъде.

- Защо замесваме Стоян Александров в цялата ситуация?

- Защото аз съм бил негов съветник в „Дбанк“. Стоян Александров е един уважаван финансист, министър на финансите е бил. Намесвам го, защото съм бил в тази банка. Не съм близък и няма как да съм близък на Фуат Гювен, защото не сме били никога заедно по някакъв начин.

- Не го ли познавате? Работил сте за него.

- За него не съм. Има разлика. Аз съм работил за банката. Банката е лицензирана от БНБ. Има голяма разлика.

- Но е важно и кой е собственикът.

- Важно е. Точно това ви казвам. Когато аз започнах работа, собствениците бяха турска компания. След което Фуат Гювен купи банката, но аз съм работил като съветник на банката. Питайте БНБ защо са дали банката на него, не мен.

- Обаче не виждате ли някакъв своеобразен конфликт на интереси в това депутат и шеф на бюджетната комисия да е кандидат за управител на БНБ?

- Искате да ограничите правата на някого ли?

- Не, но не изглежда добре.

- Това дали изглежда или не изглежда добре... какво значи не изглежда?! Вие искате човек, който, примерно, има някакви качества, да не се кандидатира за нещо. Тогава, ако има конфликт на интереси, всеки е готов да заяви конфликт на интереси и той да не участва в тази процедура, ако той е председател или не е председател. Т.е. аз, ако съм председател и участвам, хипотетично казано, аз няма да председателствам комисията. Точно по тази точка няма да председателствам комисията, разбира се. Това е съвсем различно нещо. Но това е чиста хипотеза и спекулация в момента.


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 20 гласа.

Свързани новини