24 Август, 2021 21:17 7 947 40

Надежда Йорданова за ФАКТИ: ДПС искат да покажат, че едва ли не Пеевски е в списъка “Магнитски” по недоразумение

  • надежда йорданова-
  • демократична българия-
  • комисия магнитски-
  • бнб

“Нека да си дадем ясна сметка, че подобен безпрецедентен акт по обема си спрямо лица от държава-членка на ЕС не е предприемам за никоя от другите държави-членки на ЕС”, каза тя

Надежда Йорданова за ФАКТИ: ДПС искат да покажат, че едва ли не Пеевски е в списъка “Магнитски” по недоразумение - 1
Надежда Йорданова; Снимка: ФАКТИ

“На второто заседание на временната комисия “Магнитски” днес бяхме поканили да изслушваме управителя на Българската народна банка и министъра на правосъдието относно това какъв е обемът на потенциалното негативно въздействие на наложените санкции върху българската икономическа и финансова система и какви са мерките, които са предприети за неговото ограничаване (...). Това, което чухме от управителя на БНБ - имаше няколко решителни неща, други, които целяха да успокоят българското общество и трети, които според мен пораждат все още въпроси. Управителят на БНБ много ясно и категорично заявява, че всяка българска банка, която не се съобрази с наложените санкции “Магнитски”, е застрашена много бързо да спре да бъде банка”.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ народният представител от парламентарната група на “Демократична България” Надежда Йорданова.

“Той ни посочи пример от Латвия - там имаше много категоричен пример, когато те се опитаха да не се съобразят със санкциите “Магнитски”, да си търсят оправдания и в рамките само на десет дни конкретна банка трябваше да бъде затворена. Финансовата система е глобална система. Всяка банкова и финансова институция, за да може да функционира пълноценно, трябва да има възможност да се разплаща с щатски долари. В момента, в който тази възможност бъде преустановена, тя не може да изпълнява своята дейност и съответно става токсична за всеки един от останалите елементи в глобалната финансовo-икономическа система”, каза още Йорданова и посочи, че управителят на БНБ “много ясно и категорично” е заявил това. Тя обясни неговите думи в контекста на прокрадващите се твърдения, че не сме длъжни да се съобразяваме с тези санкции и можем да ги пренебрегнем.

На въпрос относно санкционирането на Делян Пеевски и поведението на ДПС, Йорданова отговори: “Колегите от ДПС имат много ясна линия на поведение и тя е в две посоки. Първо, да покажат едва ли не, че Пеевски и свързаните с него лица са в този списък по недоразумение, че те не са свързани по никакъв начин нито с корупционни прояви, нито с изпиране на пари и партньорите от САЩ нещо са се объркали. Много странна позиция. Още по-странната позиция е тази на едно активно адвокатстване в рамките на Европейския парламент, пред служби на Европейската комисия, че Република България, бидейки държава-членка на Европейския съюз, е задължена да не признава и да не допуска на своя територия прилагането на едностранни мерки от трета страна”.

Тя коментира и изтеклата кореспонденция между Европейската комисия и българските власти, в която ЕК търси информация oт МВнР и Миниcтeрcтвoтo нa финaнcитe oтнocнo прaвнитe ocнoвaния зa въвeдeнитe oгрaничeния cрeщу фирми oкoлo Дeлян Пeeвcки и Вacил Бoжкoв нa бaзaтa нa зaкoна "Мaгнитcки”.

“Изтеклата кореспонденция е на експертно ниво. Тя не изразява нито официално становище на ЕК, нито на която и да е от другите служби на ЕС. Ако се зачетем внимателно в текстовете, това е едно ясно поставяне на въпроси, което е нормално - между различните органи в ЕС и държавите членки да тече обмен на информация. Нека да си дадем ясна сметка, че подобен безпрецедентен акт по обема си спрямо лица от държава-членка на ЕС не е предприемам за никоя от другите държави-членки на ЕС”, каза тя и поясни, че при останалите държави в ЕС обемът на санкциите е бил много по-малък”.

“Напълно нормално е ЕК и службите да проявяват интерес към тези въпроси”, допълни тя.

“ЕК вчера е излязла със становище, че това е една работна кореспонденция, работен обмен на информация, че не могат на този етап да коментират такава вътрешна комуникация. Официално становище все още няма. Аз разбирам, че колегите от ДПС са длъжни да защитят своя бивш депутат Пеевски. Доколкото разбираме от информацията от ЕП, представителите от ДПС в ЕП са повдигнали на различни нива този въпрос, като са посочили своето несъгласие с подхода на българското правителство”, каза още Йорданова.

“Министърът на финансите на първото заседание на временната комисия “Магнитски” посочи, че той е уведомил (б.р. за списъка с фирми, свързани със санкционираните лица) своите партньори - министрите на финансите в рамките на Съвета по икономически и финансови въпроси (ECOFIN), и не е имало възражения. Днес г-н Радев, като управител на БНБ, също посочи, че България - като член на Европейския банков съюз, е поставила този въпрос. Здравословното състояние на българските банки е важно колкото за нас, толкова и за нашите европейски партньори. И там не е имало възражения нито относно подхода, който България е възприела, нито относно необходимостта от енергични мерки, които България има нужда да предприеме, за да ограничи негативните ефекти”, обясни Надежда Йорданова.

На въпроса трябва ли да има специален закон, по който България да прилага санкциите, Йорданова отговори: “В настоящия момент и при липсата на изрична нормативна уредба, Министерският съвет е предприел мерки по начина, който е намерил за удачен. Има спорове по решението на МС във Върховния административен съд - ще видим какви ще бъдат съдебните актове. Работната група, която в момента работи в Министерството на правосъдието, е стигнала до извода, че трябва да има нормативен акт - било то закон, било то постановление, което ясно да разписва механизма, по който българските държавни органи трябва да действат в такива случаи, как да се решават споровете, къде да е границата между това кои да бъдат свързани лица, как да се прави преценката, каква да е защитата в случай, че някой прецени, че са засегнали правата му незаконосъобразно. Друг важен въпрос, който трябва да реши този закон е как мерките да бъдат пропорционални - да щадят добросъвестните юридически и физически лица. А как се преценява кои са добросъвестни лица, как да не се стига до практическа гражданска смърт, това са важни детайли, които, разбира се, трябва да имат нормативно решение.

Безпокойство обаче буди фактът, че тези конкретни нормативни решения все още са на етап обсъждане на идеи. Аз съм разтревожена от факта, че все още нямаме конкретни нормативни текстове, които да бъдат поставен на обсъждане. Струва ми се, че работата по този въпрос трябва да бъде забързана”.

“Струва ми се, че за част от проблемите продължаваме да гледаме безкритично. Г-н Димитър Радев каза, че според него БНБ е свършила всичко необходимо във връзка с прилагането на законодателството срещу изпирането на пари, че Банковият надзор действа добре, че банките работят добре в тази сфера. Ако това обаче беше вярно, то тогава може би нямаше да прочетем от нашите американски партньори няколко пъти в тяхното съобщение за прилагане на санкциите по глобалния закон “Магнитски”, че ефективните мерки срещу изпирането на мръсни пари трябва да бъдат насърчавани, че корупцията е едно голямо грозно проявление, че трябва да се предприемат мерки. Ако в България механизмите срещу изпирането на мръсни пари действаха наистина ефективно, то тогава в България много отдавна трябваше да бъде засечена тази дейност”, категорична беше тя.

“Докато отговорните лица не започнат да казват, че да - има проблем, да - ние трябва да го решим с адекватни мерки, ние ще продължаваме да се въртим в този омагьосан кръг. Всички ще знаем какъв е реалният проблем и вместо да решим източника на проблема, ще се опитваме да тушираме неговите последици. Крайно време е това да се преустанови”, категорична беше Надежда Йорданова.

Разговорът премина към избора на нов гуверньор на БНБ. На въпроса на Лили Маринкова дали за избора на нов гуверньор на БНБ се правят правила за определен човек, Йорданова отговори утвърдително. “Имаме такива опасения”, каза тя.

“Три дни за номинация на кандидат за един от най-отговорните постове на държавата са несериозни”, коментира тя.

“Доста притеснение буди това, че 46-тото Народно събрание - с толкова ограничен хоризонт на работа от сегашна гледна точка, прибързва с едно толкова съществено решение, и то при едни извънредни срокове. Да, мандатът на управителя на БНБ е изтекъл, но законът е уредил тази хипотеза. Нека не използваме това за едни прибързани и недобри решения”, каза още Йорданова.

Надежда Йорданова коментира още влизането на България в еврозоната: “Демократична България” е изключително последователна в своите позиции вече 4 години и повече. Ние считаме, че интересът на България, интересът на българския бизнес е ние час по-скоро да влезем в еврозоната, като постигнем критериите за това, разбира се”.

В края на разговора тя заяви, че с “Демократична България” не са правени консултации по отношение на избора на нов гуверньор на БНБ и не знаят дали има конкретен кандидат. “Конкретни имена на нас не са ни посочвани”, завърши тя.

Целия разговор можете да изгледате във видеото:


Бел.ред.
2 509 864 българи заявиха на Референдума от 2016 г., че депутатите трябва да се избират на мажоритарни избори в два тура, но политическия елит и неговите кукловоди не позволяват това да се случи, а в техните медии темата е табу.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варненец

    60 6 Отговор
    Aбе, тя майка му се отказа от него, че да не влезе в списъка, вие за недоразумение говорите. Той самия си е едно голямо и тежко недоразумение :)

    Коментиран от #5, #26

  • 2 ПатрЕотът

    56 6 Отговор
    дпс са убежище на най големите грабители на българия !!
  • 3 Анджело

    45 9 Отговор
    ДПС да. Го дуат. Сега Кирчо им е мъката заради ББР
  • 4 ИСТИНАТА

    36 6 Отговор
    Пеевски е финансов благодетел о на ИТН. Иначе парите не са негови а на Ахмед Доган който сам си призна за обръча от фирми. Като го питаха откъде пари за яхти и сараи , отговори че ако е възможно би си купил и летяща чиния!

    Коментиран от #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 МАША

    23 3 Отговор
    И НИЕ МИСЛИМ ЧЕ С ТИЯ ПРОСТИ ПОЛИТИЦИ ША СА ОПРАВИМ АМА НА КУКОВОЛЯТО

    Коментиран от #37

  • 7 Хъхъ

    18 5 Отговор
    Да го дъвчат шнура от ГЕРБ-СДС-ДПС-ИТН пумиарчетата. Спряха им биберона с причките и почнаха да реват и да плюят по министри ….
    Хайде баста долни кърлежи мазни, тези пари съм 100% сигурен отиват към Ердоган и Путин източват ни чрез разни кухи партийки !?!?

    Коментиран от #16

  • 8 ИСТИНАТА

    15 6 Отговор

    До коментар #4 от "ИСТИНАТА":

    ЛЪЖЕШ!
    ДПС и останалите леви и десни креатури на БКП,
    заедно се обединиха срещу ИТН!
    ДПС не е етническа партия,
    а е една от креатурите на ДС и БКП!
    Елементарно е!

    Коментиран от #15

  • 9 Вътрешни войски 1985година

    21 4 Отговор
    След 5 века робство пак турци да ви управляват пфууу неграмотно бг племе!
  • 10 ПРАВИЛНО

    17 3 Отговор
    ИСКАТ АМА ВЕЧЕ НЕ МОГАТ. И ИСКАТ
    АМА И ВЕЧЕ НИКОГА НЕМА ДА БЪДАТ В УПРАВЛЕНИЕТО. ТОВА СА
    ТЪРРРРТТТЕЕЕИ. НА ГЪРБА НА
    ОТРУДЕНИЯТ НАРОД ОТ ПОМАЦИ
    И ТУРЦИ.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Ужаст

    21 4 Отговор
    Недоволстват щото парите дето ги крадаха не могат да ги ползват нито тука нито в чужбина
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Хуарбуса

    20 6 Отговор

    До коментар #8 от "ИСТИНАТА":

    Хахахаа...Ти в ред ли си? ДПС+ГЕРБ+ИТН се обединиха срещу министър Петков защото засегна финансовите им интереси и вече и за най непредубедените стана ясно че са едно и също

    Коментиран от #22

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 хаааа

    3 1 Отговор
    Ф(екалии.бг...много сте кухи
  • 18 Коко

    10 5 Отговор
    Какъв е този закон магнитски, на някакви които живеят от другата страна на кълбото, БЪЛГАРИЯ ИМА ПЕРФЕКТНИ ЗАКОНИ, НО ТЕ ТРЯБВА ДА СЕ ПРИЛАГАТ, ЗА ВСЕКИ КОЙТО ЖИВЕЕ В БЪЛГАРИЯ
  • 19 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор
    в ЖИВОТА няма случайни неща и нищо не е случайно
  • 20 ИСТИНАТА

    14 2 Отговор

    До коментар #11 от "партиец":

    Бил съм само комсомолец!
    Ти лъжеш безпардонно!
    Също като комуниста Борисов!
  • 21 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "ИСТИНАТА":

    тоя ник ГЕРБ ме заплашва трябва ли да ме е страх

    Коментиран от #23

  • 22 ИСТИНАТА

    5 7 Отговор

    До коментар #15 от "Хуарбуса":

    И твоите напъни са смешни!
    Смешно е да пришиваш към ИТН креатурите на БКП!
    Всички виждат как в НС
    всички креатури на БКП са обединени срещу ИТН, нали?
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 1 Отговор

    До коментар #23 от "ИСТИНАТА":

    в статията на БОЖАНКОВ ме плаи плаши този ГЕРБ уж щял да ме намери обезглави и подобни та никовте са анонимни
  • 25 дико

    13 3 Отговор
    Ако ДПС се грижеха за хората си така както за дебелия тулуп ,цена нямаха да имат . В Руенските села и децата не знаят български . Данчо ментата изпада вече в истерия по защитата на Д -елян П - еевски С - лабичкия
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Тасев

    3 3 Отговор
    Тази е вече презряла круша,но става за секс.Интересно защо ДБ не предлагат по-добри юристи?
  • 28 ДБ=ДПС=ГЕРБ

    4 3 Отговор
    Христо Иванов е бил министър във втория кабинет на ГЕРБ от 07.11.2014г. до 18.12.2015г. ГЕРБ винаги са управлявали с ДПС било то и неофициално,но е факт,каза го и Любен Дилов син! Христо Иванов е управлявал заедно с ДПС,а това с Росенец беше театър за пред бъдещите гласоподаватели на ДБ! Защо го направи точно по време на протестите,никой не си зададе този въпрос?
  • 29 Абе,

    5 3 Отговор
    Докато не се вдигнем всички българи и да отидем да гласуваме,все едно за кой,за да изпратим дпс при крадливите патриоти,няма да се оправи БГ !

    Коментиран от #31, #33

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 баце

    1 3 Отговор
    Тая не е интересна! Дайте още нещо за Майчето!
  • 33 Уъри

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Абе,":

    Последните избори на един краен етап бяха фалшифицирани, затова пак се получи такава безизходна ситуация. Трябва първо да се обезвредят фалшификаторите!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Много сa

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "МАША":

    хитри даже,ние народа сме прости,че ги държим,разбра ли?
  • 38 Еничарин

    2 1 Отговор
    Данчо Ментата - истински Еничарин.
  • 39 проф.Боян Дуранкев

    1 1 Отговор
    Аз като професор икономист имам най точно наблюдение върху ДПС и лично лидерът й Ахмед Демир Доган или както хората му казват агент на ДС Сокола.Да истина е те доста пари препраха с кръстосаните сделки с БСП.Чудя се и се мая как до сега международните организаций й Интерпол не са взели необходимите мерки издаване на изпълнителни листове и свързаните с тях арести.
    От собствен опит знам ,,че в БСП се взеха мерки за прикриване и разхвърляне на мръсните пари от наркотици главно в по малки международни фирми и инвестиций главно в строителния браш.
    Няма значение всичко това българския народ трябва да бъде най подробно и точно информиран за зловредните инвестиций на БСП и ДПС.
  • 40 мамун

    0 1 Отговор
    сволочи