Отидете към основна версия

6 344 14

Инфлацията се ускорява

  • турция-
  • инфлация-
  • икономика-
  • прогноза-
  • цени

Турските власти заявиха, че инфлацията ще е по-висока от прогнозираната

Снимка: Shutterstock

Турция повиши прогнозата си за инфлация до края на текущата година. Това се посочва в тригодишна икономическа програма. Така на практика държавата остава по-малко възможност на Централната банка за евентуално облекчаване на парично-кредитната политика до края на текущата година.

Данните на Министерство на финансите сочат, че до края на текущата година инфлацията ще достигне 16.2%. През юли прогнозата на Централната банка беше тя да е 14.1%.

В средно срочната програма на Министерство на финансите на Турция, през 2022 г. инфлацията ще се забави до 9.8% за година, а през 2023 г. максимумът ѝ ще бъде 8%. Ръстът на БВП на глава от населението се очаква да е на ниво 9% през текущата година и 5% през следващата. Безработицата за 2021 г. ще е 12.6%, а през 2023-та - 12%.

Високата инфлация ще доведе до силен ръст на цените на недвижимите имоти, който в някои големи градове достига 30%. "Поскъпването се чувства осезаемо. Храните поскъпнаха, режийните разходи (ток и вода) също. Това неминуемо оскъпява и услугите в различни сфери. Така например, миналата година консултация при педиатър е струвала 200 лири, а сега цената вече е 300 лири", посочват икономисти.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 10 гласа.

Свързани новини