Отидете към основна версия

1 212 11

До края на седмицата фискалният резерв може да надхвърли 4,7 млрд. лева

  • марин райков
Снимка: БГНЕС

Много сериозни са шансовете в края на седмицата фискалният резерв да надхвърли 4.7 млрд. лв. Това заяви на пресконференция служебният премиер Марин Райков след заседание на Министерски съвет.

„По време на посещението в Брюксел поставих въпроса за възстановяване на сумата от 800 млн. лв. от земеделските субсидии. Очаквам до края на седмицата тези средства да бъдат възстановени. Много сериозни са шансовете в края на седмицата фискалният резерв да надхвърли 4.7 млрд. лв.”, заяви премиерът.

Независимо, че работодателите напуснаха тристранния съвет, най-важното в социалната сфера беше прието съобщи още Райков. По думите му пакетът от социални мерки ще бъде в помощ на над 100 000 души.

Обществените трапезарии ще функционират целогодишно, а не както досега – само през зимата, стана ясно на пресконференцията. Според премиера всички социални помощи се изплащат в срок.

Райков подчерта, че държи работата на Министерски съвет да е максимално публична. Освен стенограмите от заседанията на правителството, се публикуват стенограми и от заседанията на НСТС, както и на Изборния борд.

До 17 – 18 април ще имам готовност да кажа как ще върви ротацията на полицаите за изборите. Поех ангажимент тази ротация да не е козметична мярка, а реално решение, заяви Райков. Той припомни, че темата за изборите ще бъде обсъдена днес на първото заседание на изборния борд към Министерски съвет.

„Получил съм писма от две политически сили – БСП и НДСВ, с конкретни предложения за Изборния борд. Първият ми прочит показва, че предложенията са разумни. Ще ги обсъдим допълнително, но нямаме основания да не удовлетворим исканията на тези две партии”, добави министър-председателят.

 

В министерствата трябва да има работещи заместник-министри. Това коментира Марин Райков по повод с включването на зам.-министъра на финансите Владислав Горанов в избирателните листи на ГЕРБ.  „Наблюдението ми е, че когато няма зам.-министри, започва да функционира система на доверителни лица, които изпълняват тези функции. Аз съм институционално мислещ човек и смятам, че в министерствата няма място за политкомисари, има нужда от ясно разписани правила и задължения. Разчитам зам.-министрите да се включат активно по работата по приоритетите на правителството”, подчерта Райков.

Зам.-министърът на финансите Владислав Горанов е освободен в понеделник, заради включването му в кандидат-депутатските листи на ГЕРБ, уточни финансовият министър Калин Христов.  Разреших и неплатен отпуск на директора на НАП Красимир Стефанов, допълни министърът. В момента нямам зам.-министри, посочи той.

Премиерът Марин Райков е помолил министрите да отделят необходимия ресурс и да се фокусират върху един ангажимент – да работят по няколко законопроекта – Закона за иновациите, Закона за енергетиката, Закона за средното професионално образование.

„Очакваме в разумен срок в рамките на април да приключим всички наредби, които са част от усилията ни за въвеждане на третия енергиен пакет, за либерализация на енергийния сектор”, каза още Райков. 

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини

  • Всеки министър с Библия

    Всеки министър от служебното правителство получи по една Библия в началото на днешното заседание на Министерски съвет. Библиите са подарък от С ...
    03.04.2013
    940
    7