Отидете към основна версия

18 815 54

Европейските хранилища изпомпаха целия газ, необходим им за лятото

  • газпром-
  • европа-
  • доставки-
  • газ-
  • хранилища

Темпът на запълване на хранилищата е с технически ограничения

Снимка: ЕРА/БГНЕС

От 26 февруари Европа е изтеглила напълно от своите подземни хранилища (ПХ) обемите на газ, предназначени за лятото, изчисли „Газпром“ по данни на Gas Infrastructure Europe. Обемът на активен газ в европейските подземни хранилища с 21,5%, или 7,9 млрд. куб.м. м, по-малко от миналогодишното ниво. В същото време са изпомпани 100%, или 47 млрд. куб.м от обема на изпомпвания газ през летния сезон.

Заетостта на украинските ПХ също е на минимални нива. Към 26 февруари тя намалява до 10,3 млрд. куб.м. Това е с 44% (или 8,1 млрд. куб.м) по-ниско от миналата година и с 5 млрд. куб.м по-малко.

„Газпром“ заяви, че за да попълни запасите от газ в своите ПХ до следващата зима, Европа ще трябва да изпомпва толкова значителни обеми газ, които никога досега не са били изпомпвани за един летен сезон.

„За да се попълнят запасите от газ в европейските хранилища до следващата зима, ще е необходимо да се изпомпват толкова значителни обеми газ, които никога не са били изпомпвани за един летен сезон“, казаха от компанията.

Това е много сериозно предизвикателство, като се имат предвид дневните ограничения на обемите на впръскване, които са строго ограничени от технологичните възможности на складовите съоръжения. „Освен това общият обем газ, наличен на европейския пазар, е силно зависим от търсенето на нарастващия азиатски пазар“, допълват от холдинга.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 73 гласа.

Свързани новини

  • "Газпром" с важна новина

    "Газпром" допуска възможността за увеличаване цената на газта. Причините за повишаването не зависят от компанията, съобщават в информация до ...
    07.03.2022
    58 539
    102
  • „Газпром“ погледна в другата посока

    Руската компания „Газпром“ подписа договор за проектиране на газопровод до Китай през Монголия. Капацитетът на тръбата ще е 50 млрд. куб.м ...
    28.02.2022
    59 774
    125
  • Доставките на газ през Украйна не са нарушени

    „Газпром“ спазва всички срокове и редовно доставя газ на Европа през Украйна, независимо от усложнената обстановка в региона, съобщават от ...
    25.02.2022
    2 308
    13